Віоліна Ситнік презентувала у бібліотеці нову книгу

Віоліна Ситнік, хмельницька авторка, 16 серпня завітала до Центральної публічної бібліотеки, аби представити читачам свій новий роман «Він знає, коли ти помреш». Презентована нині книга є першою частиною більшої за обсягом роботи, друга частина перебуває саме у друці.

«Він знає, коли ти помреш» — це психологічний трилер-детектив. З анотації: «...Маніяками не народжуються, ними стають, і часто через (без)діяльність найближчих людей. Саме до цього висновку з часом дійде журналістка Регіна Осипенко. Але спочатку місто сколихне серія дивних убивств. Єдине, що пов’язує жертви, — всі вони у соцмережі проходили тест “Дізнайся, коли ти помреш”, створений загадковим Пророком…».

На заході пані Віоліна розповіла, що робота над книгою була дуже скрупульозною, до найменших деталей. Аби розібратися в поведінці маніяків, слухала подкасти про психологію злочинців. Багато читала книжок інших авторів відповідного жанру. Ще уважно переглядала серіал «Мислити як злочинець», з якого багато чого згодом взяла. До прикладу, дізналася про особливості стилю вбивць. Тож в її книзі маніяка довго не могли знайти: він шукав свій стиль і кожне вбивство вчиняв якось інакше. Також консультувалася з фаховим психологом.

Що ж до задуму роману каже так: «Він виник у мене спонтанно, хоча я мріяла написати щось у жанрі детективу, трилеру, але якоїсь ідеї у мене не було. Я дуже люблю читати книжки про письменницьку майстерність. І ось взялася за книгу Дж. Фрея “Як написати геніальний роман”. Вже за кільканадцять сторінок у мене з’явилися в голові готові образи моїх персонажів. Тобто я просто схопила ідею, яка мені в якийсь момент прийшла на думку». Попри те авторка зізнається, що розкрити основну психологічну проблему героя було не так просто.

Детальніше розповіла гостя й про образ героїні-журналістки. Персонаж досить цікавий. Захоплює неординарністю, непосидючістю, непростим характером. Найважливішою її рисою є справедливість, котра притягує до неї подібних їй людей.

Загалом же всі герої у «Він знає, коли ти помреш» є певною мірою травмованими: хтось психологічною хворобою, хтось залежний від нездорових стосунків, хтось — від алкоголю або ж від обставин, від яких можна стати залежним. Але не всі вони розуміють цю проблему в собі…

Цікавою була й історія про те, як виникла назва роману. Імена майбутнім книгам у Віоліни Ситнік зазвичай з’являються одразу або їх немає до самого завершення написання. Саме так сталося і з презентованою нині. «Робочий файл називався "Пророк", тому що серійний маніяк у детективі сам називає себе пророком. Це була робоча назва. Довго я постила публікації, пов’язані з твором, з #ДЖП — допитливі журналістки помирають, бо злочини у творі розслідує журналістка», — говорить письменниця. Проте згодом назву, яка закріпилася, підказала колега по перу.

Свою письменницьку майстерність Віоліна Ситнік постійно вправляє, відшуковуючи цікаві прийоми та методи. Тож її книги щоразу вражають читача, тримаючи його під час прочитання на одному подиху. Саме таким виявився і представлений нині психологічний трилер-детектив «Він знає, коли ти помреш».