З нагоди Дня захисників і захисниць України бібліотека провела літературно-мистецькі читання

У цю неділю, 1 жовтня, у Мистецькому дворику Централізована бібліотечна система Хмельницької громади провела літературно-мистецькі читання «Сильні духом, словом вільні!». Цим заходом завершився міський літературний марафон «Слово єднає — перемогу наближає». Подію присвятили Дню захисників і захисниць України.

Лунали на заході твори сучасних хмельницьких поетів та прозаїків. З поезією знайомили переважно у виконанні її авторів. Звучали твори тих, хто захищає нашу країну на передовій, і тих, хто, на жаль, загинув у цій боротьбі.

Розповіла Світлана Сінькова, заступниця директора ЦБС: «Літературно-мистецькі читання, наскрізь пронизані поетичним словом, є відображенням того незламного українського духу, котрий несуть в собі теперішні Герої й Героїні. Вони і справою, і власним словом стоять на варті свободи та суверенності нашої держави. Багато письменників перебувають у лавах ЗСУ. Хтось там, в окопах, вперше почав віршувати. А ще чимало є авторів, хто пише в тилу, пропускаючи крізь себе цю всеукраїнську боротьбу. Поезія воєнного часу інша, вона стала окремим пластом в літературному процесі».

З передової із Днем захисників та захисниць України хмельничан привітали Олександр Шенькарук та Михайло Цимбалюк, зачитали свої вірші. Також зі сцени перед глядачами поезії, пройняті свободою, силою боротьби, вірою в перемогу та болем втрат, виконали автори й декламатори. Це були вірші Софійки Подолянчук, Ольги Саліпи, Ольги Нєсмєянової, Аліни Косаревої, Марини Бортник-Гулеватої, Романа Адамовича, Сергія Ілаша, Ірці Кошлатої, Лілі Ніколаєвої, Віталія Міхалевського.

Разом з тим глядачам запропонували послухати записи тих, кого, на жаль, Україна і Хмельницький втратили на війні, а саме: Артема Задоянчука, філософія у віршах якого змушує мислити над власним життям; Євгена Ролдугіна — автора «Часу відважних», котрий поклав своє життя за волю України з твердим впевненням в її переможному майбутньому.

Водночас з нагоди літературно-патріотичної події у Мистецькому дворику експонувалося декілька виставок:

  • виставка художніх робіт «Пензлем і словом про шлях до Перемоги!», що належить учасникам студії «Малювання як ART-терапія», заснованої Володимиром Півнем;
  • книжкова виставка «З українським словом до Перемоги!»;
  • виставка цитат хмельницьких авторів «Війна говорить їхніми голосами».

Окрім поезії, нині тут знайомили з відповідними часу та тематиці музичними й хореографічними виступами: Артема Валігурського, Ігоря Білого, Юрія і Віри Найд, Тимура Болбова, Анастасії Білик та Богдана Коломійця. Багато мистецьких та літературних творів прозвучали на заході вперше.