Хмельничани в бібліотеці доєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності

27 жовтня охочі мешканці Хмельницького в Центральній публічній бібліотеці доєдналися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Подію щороку проводять у День української писемності та мови.

Авторкою диктанту 2023 року стала українська поетка та перекладачка Катерина Калитко, а зачитав диктант актор Олексій Гнатковський, відомий головною роллю у фільмі «Довбуш».

Тож читальна зала Центральної публічної бібліотеки нині заповнилася шанувальниками рідної мови. Вони прийшли, аби разом з іншими перевірити свої знання українських правописних норм та підкреслити власною участю у заході нашу міцну народну єдність.

Учасники розповідали, що підтримують всеукраїнську ініціативу чи не щороку. Для декого подія стала навіть сімейною традицією: можна було побачити, як мами писали диктант разом з дітьми. А під час спілкування з юними учасниками дивувало, наскільки глибоко вони усвідомлюють важливість всенародного заходу.

Серед учасників у книгозбірні був голова Хмельницької міської організації Національної спілки письменників України Віталій Міхалевський, він зазначив: «Я постійно беру участь в написанні Радіодиктанту, тому що цікаво себе перевірити, адже я за освітою математик. Зараз війна йде за нашу мову, за інтелектуал український. А люди, на жаль, зараз дуже мало пишуть. Тому для мене сьогоднішній день — це свято письма, свято нашої писемності, яка є однією з найдавніших у світі. Як би не хотіли вороги знищити нашу мову, вона живе попри заборони, попри наругу вона відроджується. Радіодиктант — один зі способів популяризації і відродження мови. Він об’єднує і дітей, і студентів, і дорослих, і пенсіонерів. Його пишуть не тільки в Україні, а й в усьому світі».

Щороку текст диктанту наповнений символізмом, має стосунок до тих події, котрі відбуваються у суспільстві, в країні. І цьогоріч він був таким, мав назву «Дороги України». До щему глибоко — від слова до слова, з рядка і до абзацу — розповідав про українські шляхи, які ведуть від одного краю в інший, передаючи і красу рідної землі, і ті рани, які на ній посіяли вороги… Але попри все в українців дорога одна — дорога до ПЕРЕМОГИ.