Місто Хмельницький має німецьких партнерів – міста Дрезден та Штутгарт

У 2021 році м. Хмельницький став володарем Призу Європи, найпочеснішої нагороди Парламентської Асамблеї Ради Європи, яку присуджують містам за поширення європейських ідеалів.

Згодом Хмельницький увійшов до складу Асоціації міст, нагороджених Призом Європи. Членство в Асоціації дало можливість розширити міжнародну співпрацю з містами, які вже є володарями Призу Європи. Одним з таких міст був Дрезден.

Співпраця з Дрезденом розпочалась з організації молодіжної навчальної поїздки європейськими установами та організаціями, як частини Призу Європи, з метою обміну досвідом, перейняття успішних практик місцевого самоврядування європейських країн та отримання навичок у провідних організаціях світу.

Однак, лютий 2022 року, змінив орієнтири співпраці. Дрезден одразу ж засудив агресивну війну росії проти України та на знак підтримки запропонував встановити дружнє партнерство.

Після 5 Німецько-української конференції муніципальних партнерств, яка відбулася у жовтні 2022 року, та спільного заклику президентів Франка-Вальтера Штайнмаєра та Володимира Зеленського до об’єднання та створення нових партнерських відносин між містами Німеччини та України, бажання налагодити партнерські відносини з Хмельницьким виявив ще один німецький муніципалітет. Місто Штутгарт, як і Дрезден, рішуче засудив злочинні воєнні дії росії на території європейської України.

Так, з початком повномасштабної війни в Україні, почала зароджуватися співпраця між Хмельницьким, Штутгартом та Дрезденом.

У першу річницю повномасштабної війни Штутгарт та Дрезден вислови свою чітку та непорушну позицію, запропонувавши заснувати Трикутник успіху і розвитку Штутгарт-Дрезден-Хмельницький.

7 листопада 2023 року, за участі Надзвичайних та Повноважних послів України та Німеччини,  підписано Угоду про солідарне партнерство Штутгарт-Хмельницький-Дрезден.

Хмельницький з перших днів повномасштабної війни відчував підтримку німецьких партнерів:

- протекція на міжнародній арені та надання гуманітарної допомоги: 54 генератори, обладнання для Хмельницької міської лікарні, обладнання для пожежно-рятувального підрозділу, продукти харчування та одяг (м. Штутгарт);

- відпочинок та оздоровлення дітей загиблих Героїв громади, а також дітей тих, хто пропав безвісти або перебуває у полоні внаслідок військової агресії росії проти України (м. Дрезден);

- співпраця закладів освіти:

- підписано угоду про співпрацю між Хмельницьким навчально-виховним комплексом №2 та гімназією ім. Ебергарда-Людвіґса (м. Штутгарт);

- підписано Меморандум про співпрацю між Дрезденським університетом прикладних наук та Хмельницьким університетом управління та права імені Леоніда Юзькова;

- школярі взяли участь у Молодіжному форумі в рамках Конференції міст-побратимів, (м. Штутгарт), під час якого юні хмельничани спілкувалися з однолітками на теми майбутнього ЄС та розвитку європейської співпраці.

- Хмельницький університетом управління та права імені Леоніда Юзькова та Хмельницький національний університет спільно з Дрезденським університетом прикладних наук працюють над спільним проектом U-CAN-Towards Ukrainian Carbon Neutral Cities (приєднання українських міст до місії кліматично нейтральних і розумних міст), який отримав грантове фінансування в рамках Програми «HORIZON EUROPE».

- взято участь у  форумі «Urban Future Conference» (м. Штутгарт), під час якого учасники обмінялися досвідом щодо формування майбутнього європейських міст в ключових аспектах їх розвитку: скорочення викидів, забезпечення мобільності в регіонах, міських інновацій, декарбонізації середовища, залучення громадян до співпраці з органами самоврядування тощо;

- участь у спортивних заходах: забезпечено участь хмельницьких легкоатлеток у 30-му Штутгартському пробігу та велосипедисток у велогонці Brezel Race 2023 (м. Штутгарт);

Штутгарт та Дрезден стали справжніми друзями для Хмельницького. Сьогодні, ми впевнено можемо сказати, що Трикутник успіху і розвитку – основа європейських цінностей, фундамент миру та свободи, та спільне майбутнє народів Європи.