Народні купальські гуляння у селах Хмельницької ТГ

с. Пархомівці

Театралізоване свято «Ой, на Івана, ой на Купала»

Головною культурною подією липня у Пархомівцях є традиційне Купальське свято.

Організатори свята – зав. сектором ХМБК Грицишен В.В. та бібліотекар ЦБС Жолонковська Т.І..

Біля сільського ставу (у центрі села) розгорілось купальським вогнем веселе дійство, у якому взяли участь ледь не всі жителі села!

У Купальську ніч на повну силу «працювала» магія: дівчата плели і пускали на воду віночки «на судженого», хлопці розпалювали вогнище, «топили» у ставку Марену, дівчата – палили опудало Купала.

Святковий концерт був організований у купальських традиціях. Програма поєднувала як народні, так і сучасні пісні: «В ніч на Івана Купала», «Купальська», «Заплету вінок-листок», «Гуляй село» та багато інших. Кульмінацією святкування стали забави біля великого багаття. А яка смачна пархомівська юшка, якою щиро пригощали усіх присутніх.

Цей день запам’ятається кожному мешканцю села та гостю, адже були відтворені звичаї та обряди, які започатковані ще нашими предками та передаються наступним поколінням.


с. Бахматівці

Розважальна програма на Івана Купала

У с. Бахматівці, з нагоди свята Івана Купала, відбулося традиційне народне гуляння з  прикрашанням Марени, спалюванням купальського опудала, пошуками квітки папороті, запальними танцями та різноманітними конкурсами, що підготувала та провела культорганізатор І кат. ХМБК Оксана Вітюк.

      


с. Іванківці

Народознавча година «Іванова ніч»

Народознавчу годину для місцевих дітей підготувала та провела зав. сектором ХМБК Раїса Грицина. Захід відбувся просто неба. Основна тема – традиції, вірування і святкування нашими пращурами народного свята Купайла.

  

Метою заходу було ознайомлення підростаючого покоління з традиціями та обрядами українського народу. Провели квест «Український віночок», ознайомилися з прислів'ями та приказками, досліджували народознавчі книги. Закінчення народознавчої години відбулось веселими іграми.


с. В. Калинівка

Театралізоване дійство «Пущу вінок на бистру воду»

Традиційно менканці с. Велика Калинівка відсвяткували Івана Купала. На сцені клубу відбувся театралізований концерт за участю вокальної групи та окремих виконавців селища, традиційні розваги та святкова дискотека.

Також на заході частували смачною юшкою усіх охочих. Захід підготувала зав. сектором ХМБК Грицина Р.Ю..


Хмельницький цікавий



"Читати, щоб бути в тренді": як пройшов Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання



Творчість Кобзаря очима українських поетів