У Хмельницькому розпочався міський літературний фестиваль «Слово єднає!»

13 вересня у стінах центральної публічної бібліотеки відбулася брифінг-презентація Хмельницького міського літературного фестивалю «Слово єднає!», яка знаменує початок літфесту в нашому місті.

Учасниками публічного заходу стали: начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков, подільські письменники – очільники міських літературних спілок (Віталій Міхалевський, Галина Корицька), інші знані літератори, бібліотекарі книгозбірень Централізованої бібліотечної системи та представники місцевих ЗМІ.

На брифінгу організатори представили програму цьогорічного фестивалю, обговорили його концепцію та мету, пояснили, чим фестиваль 2021 року відрізнятиметься від попередніх, та коротко розглянули найближчі заходи. Також відзначили ті з них, котрі відбудуться за участю письменників-гостей з інших міст. Попередньо анонсуємо, що «Слово єднає – 2021!» відвідає Володимир Лис, Надія Гуменюк, Степан Процюк, Анастасія Нікуліна та Олег Бакулін, Ірина Мацко. Також доєднаються до фестивальних заходів художники й культурні діячі.

«Фестиваль покликаний об’єднати СЛОВОМ всіх – не тільки відомих на всю Україну письменників, місцевих літераторів, що вже заявили про себе, – він запрошує до себе і початківців, які тільки готуються презентувати читачеві свої твори. Тому стати учасниками нашого фестивалю хочуть чимало авторів.  Щороку загалом участь у фестивалі беруть близько 100 письменників. Приємно, що ті, хто побував на ньому, потім розповідають про цю літературну подію на всю Україну. Про визнання його як події всеукраїнського рівня говорить і те, що ним уже зацікавилися в «Літературній Україні», від якої цьогоріч на фестиваль завітають Микола Гриценко та Сергій Куліда», – розповів Віталій Міхалевський.

Фестиваль триватиме два тижні. Традиційно його проведуть у рамках відзначення Дня міста Хмельницького. Завершальний етап влаштують 25 вересня.

За кількістю проведених це вже п’ятий фестиваль «Слово єднає!» (2015, 2016, 2017, 2019, 2021). За його матеріалами двічі видавали літературно-публіцистичний альманах із такою ж назвою. Відбулося це у 2018 та 2019 роках. За результатами «Слово єднає – 2021!» теж заплановано видати книгу.   

Додамо, що цього ж дня вже у рамках фестивалю центральна публічна книгозбірня провела літературний квест «Зашифроване місто: знайди таємний код». Учасники події (а це були вихованці гімназії № 2 Хмельницького) мандрували по карті локаціями, що розташувалися у центральній частині міста, знаходили коди, розгадуючи загадки, і розшифровували таємні слова. Найактивніших відзначили подарунками – сертифікатами на безкоштовний запис до бібліотеки у 2022 році.