У Хмельницькому розпочався перший Фестиваль інфомедійної грамотності

19 жовтня у нашому місті відбулося відкриття Фестивалю інфомедійної грамотності. Такий у Хмельницькому проходить вперше. Триватиме він по 22 жовтня. Організовують фест Централізована бібліотечна система Хмельницької міської територіальної громади та Управління культури і туризму Хмельницької міської ради.

У рамках фестивалю проходять навчальні заходи, інтерактивні події, тренінги та інші тематичні активності. На таких учасників навчають критично миcлити, аналізувати інформацію і власний медіапростір, розрізняти та виявляти пропаганду, фейки і маніпуляції в ЗМІ та соцмережах.

У перший день фестивалю у центральній публічній бібліотеці провели медіаігротеку «Критикотики». Ця гра є унікальним українським продуктом, універсальним як для дорослих, так і для сучасних учнів покоління Z. Вона поєднує в собі кілька функцій: розвиток критичного мислення, грально-навчальний формат взаємодії між поколіннями, а також є прикладом якісних освітніх матеріалів за змістом та оформленням.

«Зігравши в "Критикотики" починаєш розуміти, яким чином формуються новини, створюються маніпуляції та "емоційні гачки". Набувши навичок інфомедійної грамотності, я тепер по-іншому буду дивитися на ту інформацію, яку отримую щодня», – своїми враженнями ділиться учасниця гри Оксана Ратушняк.

Також 19 жовтня відбулося чимало заходів у інших міських бібліотеках-філіях ЦБС, зокрема:

  • у філії №11 презентували підбірку онлайн-ресурсів для підвищення медійної грамотності під назвою «Бути захищеним у медіапросторі просто!»;
  • філія №2 провела інтерактивну гру «Медіазнання і капелюшки мислення»;
  • філії №8 ім. І. Іова організувала медіанавігатор «Медіаграмотність у дії»;
  • філії №4 та №14 представили медіацікавинки для медіазнайок та інше.

Цього ж дня на місцевому каналі ТРК «Місто» презентували проєкт «Сито». Це нова рубрика з медіаграмотності, яку телеканал спільно з Централізованою бібліотечною системою підготували з нагоди Фестивалю інфомедійної грамотності. Перший випуск присвятили джерелам інформації. У телерубриці глядачам про критичне мислення, необхідність розпізнавати фейки та маніпуляції розповідає медіатренерка, директорка ЦБС Тамара Козицька.

Заходи, що відбуватимуться у рамках фестивалю, розраховані на людей різного віку: одні з них привернуть увагу школярів, інші допоможуть розбиратися в інформаційному просторі студентам та тим, хто працює, ще окрема категорія заходів покликана зорієнтувати в новинному потоці та допомогти вберегтися від маніпуляцій людям старшого віку.

Нагадуємо, що Фестиваль інфомедійної грамотності триватиме по 22 жовтня, тому слідкуйте за анонсами на сайті Централізованої бібліотечної системи та її сторінках у соціальних мережах. Не пропустіть нагоду стати медіаграмотним!