«Як жити далі?»: задля знаходження відповідей на складні питання відбулася зустріч з психологом у бібліотеці

Від початку повномасштабної війни мільйони українців опинилися в стані безвиході, розгубленості, без сил і можливості розібратися, як далі будувати життя, коли позаду тільки біль, втрати, смуток, фізичні й матеріальні руйнування. Дехто зможе впоратися сам, однак більшості потрібна психологічна підтримка.

Саме таку підтримку людям надає практичний психолог, магістр психології, спеціаліст з психосоматики Євген Кирбаба. Він організовує зустрічі в межах «Всеукраїнської психологічної місії підтримки з Євгеном Кирбаба та друзями».

19 вересня одна з таких – зустріч-підтримка «Як жити далі?» – відбулася в Центральній публічній бібліотеці нашої громади. Прийшли сюди люди, котрі через війну покинули свої домівки в Маріуполі, Бахмуті, Сіверськодонецьку, Миколаєві, Харкові. Дехто з 2014 року вже двічі ставав переселенцем. Були серед учасників місцеві психологи, що працюють у схожому напрямі.

Пан Євген є харків’янином. З лютого проводив спочатку особисті зустрічі, та згодом зрозумів, що дуже багатьом людям потрібна психологічна підтримка. Тож так і з’явилася ідея організації заходів для більшої кількості людей одночасно.

На них завдяки людському терапевтичному спілкуванню та простим психологічним практикам учасники знаходять відповідь на питання «Як жити далі?» і не тільки на нього. Тому доєднатися до зустрічі в бібліотеці запросили всіх, хто відчуває тривогу, страх, почуття провини, безнадію, панічні атаки, проблеми зі сном та фізичне виснаження, попередньо для того зареєструвавшись.

Перша частина зустрічі-підтримки будувалася на розмові з учасниками. Люди розповідали свої історії, чому і з якими потребами вони прийшли. Далі Євген Кирбаба будував захід, застосовуючи необхідні психологічні практики. «Зустріч, що триває 2,5 години, дає змогу учасникам отримати людську емоційну та психологічну підтримку, швидше адаптуватися до нових умов життя, отримати практики життєстійкості та розвитку психологічної стійкості особистості, активізувати свої внутрішні ресурси для подальшого життя, набути відчуття внутрішніх опор», – зауважив психолог.

Основний меседж заходу: «Свобода полягає в тому, щоби прийняти все, що сталося». До речі, цей вислів є і гаслом книги «Вибір. Прийняти можливе» Едіт Еґер. Про видання пан Євген багато розповідав, порекомендував учасникам його прочитати.