Українська єдність живе в українському слові

9 листопада, що є Днем української писемності та мови, традиційно є датою, в яку проходить Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Це найбільший щорічний український флешмоб, участь у якому беруть мільйони українців по всьому світу.

Цьогоріч подію організували вже 22-ий за рахунком раз. До масштабного заходу доєдналася і Центральна публічна бібліотека Хмельницької громади. Напередодні вона запрошувала до себе всіх охочих, аби разом у читальній залі написати диктант.

До книгозбірні завітали місцеві літератори Ігор Байдак та Віталій Міхалевський, культурні діячі, користувачі – хмельничани та ті, хто переселився до нашого міста через воєнні дії. Усі разом писали текст «Твій дім» під диктування народної артистки Ади Роговцевої. Його авторкою є українська письменниця та режисерка Ірина Цілик.

Писали диктант від руки на аркуші паперу. Свою роботу охочі могли сфотографувати та надіслати на електронну скриньку «Українського Радіо».

Мабуть, кожного вразила тема. Війна і те, що переживають українці зараз, з глибокою гіркотою, болем та водночас вірою жили у кожному рядку тексту.

«Мій дім» – про потребу і важливість мати свій куточок, що у час обстрілів стане фортецею і буде боронити своїх мешканців. «Мій дім» – про зруйновані болем душі, що втрачають нажите, найнеобхідніше збирають хатинкою равлика і попри все продовжують... «Мій дім» – про місце сили й пам’яті роду, про багатовікову боротьбу з ворогом, боротьбу за право бути й вижити. «Мій дім»  – про віру й упевнення, що ми вистоїмо, ми зможемо…

Діляться учасники флешмобу в бібліотеці: «Цей диктант справді об’єднав українців. Він злив наші душі в одне ціле – разом з болями, страхами, переживаннями і разом з твердим, непохитним впевненням у доброму майбутньому».

Українське слово – це сила народу, це зброя проти ворога та наріжний камінь, на якому постане наша перемога. Боронімо мову, культуру, віру, боронімо наше право бути вільним і незалежним народом.