Старі листівки як джерело вивчення історії міста

Як виглядає  одне з перших фотозображень міста Хмельницького-Проскурова, яке дійшло до наших днів? Хто така  Вільгельміна Яцимірська і чим сучасні дослідники історії міста мають завдячувати цій підприємливій жінці? Кому з проскурівських торгівців сучасники завдячують можливістю побачити, як виглядав Проскурів понад століття тому? Як виглядав перший проскурівський ілюзіон? Чому на території 35-го драгунського Білгородського полку у 1890-х роках найперше змушені були збудувати водонапірну башту? Яким насправді був Свято-Георгіївський  полковий храм  46-го піхотного Дніпровського полку, який квартирував у 1875-1914 роках? За якою модою одягалися цивільні службовці, військові, проскурівські городяни на початку ХХ століття? Як виглядало місто після електрифікації 1911 року? Для чого обіч вулиць Проскурова були вириті рови, через які було перекинуто дерев`яні містки? Скільки в місті було парових млинів, а скільки – вітряків, і де вони розташовувалися? Який краєвид відкривався на місто з Заріччя, а який – з Проскурова на зарічанський пагорб? Коли, хто і для чого добудував другий поверх в приміщенні, де нині – обласна наукова універсальна бібліотека? 

Про це та про багато інших цікавинок з історії міста Хмельницького розповідають старовинні листівки, колекцію яких представили на експозиції в музеї історії міста Хмельницького краєзнавець, заступник голови Хмельницької міської спілки колекціонерів «Проскурівський Колекціонер», член Національної спілки краєзнавців України Дмитро Казанцев та кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею, член Національної спілки краєзнавців України, автор краєзнавчих книг з історії міста Хмельницького Сергій Єсюнін.

Вивчення листівок із фондів Хмельницького обласного краєзнавчого музею, колекцій членів ХМСК «Проскурівський Колекціонер», приватних зібрань та тематичних веб-ресурсів дозволили виявити нашим дослідникам, захопленим вивченням історії рідного міста, 36 різновидів документальних листівок з видами міста Проскурова понад сторічної давнини, виданих друкарським способом. З них найчастіше – на 10 листівках зафіксована центральна вулиця Олександрівська (Проскурівська), вісім поштівок присвячені зображенням навчальних закладів Проскурова, сім – з храмами міста, три – вулиці Кам`янецької. За колористикою листівки поділяються на тоновані (сепія), чорно-білі та багатокольорові. Історії з`яви цих листівок, котрі допомагають відтворити історію вулиць та старовинних будівель, підприємств, військових об`єктів, додати багато цікавих фактів до біографій визначних проскурівчан присвятив свою багатогодинну, надзвичайно пізнавальну й захопливу лекцію  дослідник минувшини краю Сергій Єсюнін.

Сергій Єсюнін та Дмитро Казанцев представили не лише колекцію старовинних листівок, а й серію краєзнавчих книг, які розповідають про минуле і сучасне нашого міста над Бугом. Серед них – спільна книга цих авторів «Історія міста Хмельницького в листівках», книги Сергія Єсюніна: «Вулиці Хмельницького», «Хмельницька міська рада. Проскурівське реальне училище», «Прогулянка Проскуровом», «Проскурів у роки першої світової війни та української революції 1917-1921 років».

З усім цим скарбом можна ознайомитися в музеї історії міста Хмельницького, а також детально розглянути унікальні старовинні листівки, які відкривають урбаністичні пейзажі старого Проскурова.

Виставка триватиме в музеї впродовж місяця. А де і коли можна відвідати тематичну лекцію Сергія Єсюніна в Хмельницькому, можна дізнатися з анонсів сторінки «Проскурівський колекціонер» в соціальних мережах.