Благодійний ярмарок у художній школі

З 6 по 15 грудня 2022 року у Виставковій залі Хмельницької художньої школи відбулась благодійна виставка-ярмарок на користь ЗСУ. Ярмарок був організований за активного сприяння волонтерської групи «Хмельницький. Армія SOS» обласного фонду «Добриня центр».

Впродовж всього часу, відколи ненависні окупанти напали на нашу державу, і викладачі, і учні беруть активну участь у посильній допомозі армії. На нинішній виставці були представлені для реалізації ті речі, які найкраще вдаються нашим дорослим і юним мистцям. Адже все, що пропонувалось до уваги покупців, було виконане вручну, тобто це були так звані вироби «hand made». Тут не було речей фабричного серійного виробництва, хіба що розписані предмети військового спрямування: каски-шоломи (але такі, як вони є, вже не використовуються нашими воїнами), фляги-баклаги (їх просто позичили для ярмарку) і гільзи відпрацьованих патронів. Нанесені на них орнаменти в стилі петриківського розпису, а також за мотивами творів славнозвісної народної майстрині Марії Приймаченко, зробили ці речі яскравими і привабливими, і тепер вони можуть слугувати гарними пам’ятними сувенірами.

Для ярмарку різноманітні поробки виконували учні всіх класів Хмельницької художньої школи: малювали листівки для воїнів, плели браслети-фєнєчки, мотали лялечок. Вони розмальовували різноманітними узорами ялинкові кульки, часом у актуально-сатиричному вигляді, робили оберегів-ангелочків. І ялинка насправді стала святковою і ошатною. І будь-яку ялинкову прикрасу можна було придбати за невеличкі кошти. Наші юні художники ліпили з глини і розписували в національні кольори пташок, звірів і домашніх тварин, надаючи їм то зосередженого, то привабливо-комічного характеру, часто наче ілюструючи сатиричну пісню Лесі Нікітюк про українські «секретні війська» - бойових птахів ЗСУ.

На ярмарку були представлені яскраві батики випускників школи, які вони виявили бажання продати на користь нашим воїнам. Виставлені також живописні роботи викладачів. Крім витворів представників нашої школи тут можна було придбати патріотично декоровані футболки, торби для шопінгу, плетені рукавички, в’язані головні убори, вишиті серветки. Велику кількість вишитих бісером ікон і гарних панно принесли для реалізації хмельницькі майстрині. Саморобні ошатно декоровані вітальні листівки, цікаві «магнитики» з актуальними принтами, ціла колекція самобутніх прикрас: кольє, сережки, брошки, намиста, браслети, виконані в різноманітних техніках з бісеру, тканини, шкіри, приваблювали красунь. Час виставки-ярмарку був не довгий, проте вдалось реалізувати «мистецького краму» на понад 8 тисячі гривень. Гроші невеликі, але вони додадуться до інших волонтерських коштів і на них будуть придбані утеплені берці, термо-білизна для наших захисників тощо. І наостанок: хто не встиг придбати для себе необхідну річ або пам’ятний сувенір, чи подарунок для друга, - запевняємо: ярмарок ще продовжить свою роботу після зимових свят! Про це буде оголошено додатково. Ласкаво просимо! Слава нашим воїнам! Слава Україні!


Людмила Рожко-Павленко, методистка Хмельницької художньої школи