Збірку Артема Задоянчука представили у книгозбірні

Cміливий воїн, відданий патріот та водночас не по віку мудрий, з особливо проникливим відчуттям життя поет. Так говорять про Артема Задоянчука ті, хто знав хмельничанина за життя чи познайомився з його творчістю після того, як захисник поліг у боях за звільнення України від повномасштабного наступу окупантів.

26 липня, у день народження Артема, коли йому мало б виповнитися 37, у Центральній публічній бібліотеці презентували збірку його поезій «Я хочу бачити весну…».  Її виданням вшанували пам’ять Героя-хмельничанина.

Матеріали для книги надала мати — Ніна Сергіївна Задоянчук. У збірку увійшло 22 поезії, написані Артемом Задоянчуком у різні роки. До деяких з них додали фото рукописів. Є і світлини з поетом.

Про Артема у межах презентації розказав хмельницький літератор Віталій Міхалевський: «Його творчість для нас — цілий пласт культури, яка народилася під час війни. Артем залишив нам приклад чесного служіння. Мене вразила глибина, його філософія, його чесність і відвертість. Він мислив широко і глибоко. Писав від цілого покоління, не від себе. Книга Артема розповідає про життя, бо людина, яка була на війні хоча б один день, може розповісти про цінність життя значно більше за тих, хто там не був». До презентованої нині збірки Віталій Міхалевський написав вступну статтю. Вона має назву «Світло його творчості», адже пан Віталій називає Артема Задоянчука Воїном Світла, який народився у боротьбі з темрявою і загинув, щоб було Світло.

У ЗОШ №9 м. Хмельницького, де Артем навчався, його пам’ятають скромним і працелюбним, таким, що разюче вирізнявся особливою чесністю. Рідні пояснюють, що просто той безупинно намагався знайти правду, яку мав всередині, але якої не бачив навкруги. 

Збірка «Я хочу бачити весну…» видана відповідно до Програми підтримки книговидання та читацької культури у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021-2025 роки «#Щодня читай українською». Ініціював її видання начальник управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артем Ромасюков. Ідея з’явилася під час вечора пам’яті, присвяченого Артему Задоянчуку, який відбувся цього року у квітні в бібліотеці-філії №4.

На сьогоднішній презентації звучав голос Артема. За життя він робив записи, на яких зачитував власні вірші. Також окремі його поезії продекламував артист Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Старицького Олександр Ящишен, котрий є учасником російсько-української війни.

Артем Задоянчук писав так, як жив, і жив так, як писав. Дружина пригадує, що опісля створення останнього вірша він сказав: «Можливо, комусь коли-небудь це стане потрібним…». Так і трапилося, бо через творчість Артема ми маємо змогу співрозмірювати своє життя з його, відчувати глибину кожного дня власного буття.  

Незабаром книга «Я хочу бачити весну…» надійде у бібліотеки Хмельницької міської територіальної громади. У них з нею зможуть познайомитися всі охочі. Також на сайті Централізованої бібліотечної системи пропонують переглянути її електронний варіант.