Книгу розповідей і роздумів про війну в книгозбірні представив літератор-військовий Михайло Цимбалюк

До Центральної публічної бібліотеки презентувати свою нову книгу 6 вересня завітав хмельницький письменник та журналіст, член НСПУ, а зараз ще й бойовий медик ЗСУ Михайло Цимбалюк. Видання має назву «Синдром відкладеного життя. Нариси і замальовки» та побачило світ цьогоріч.

Саме таким заходом Централізована бібліотечна система Хмельницької громади розпочала традиційний осінній літературний марафон, який проводить напередодні Дня міста Хмельницького.

 

Книга є десятою у творчому доробку автора. У ній він вмістив свої розповіді про воєнні будні, а ще роздуми про них. І перше, й друге супроводив власними віршами. Михайло Цимбалюк до лав захисників доєднався з перших днів широкомасштабної війни. Нагороджений орденом «За мужність і професіоналізм».

Про обрану книзі назву розповів: «Всі ми суттєво скорегували свої плани з початком широкомасштабного вторгнення, яке торкнулося кожну українську сім’ю. Йому передувала ще й інформаційна війна, яка тривала десятиліттями... Все це позначилося на психіці, на поведінці людей, що в медицині означається як “синдром”. А мій журналістський діагноз суспільству — “синдром відкладеного життя”. Хтось мав намір дописати книгу, хтось — вийти заміж чи одружитися, хтось — кудись поїхати, хтось — щось збудувати. Все це у більшості людей відкладено на “після перемоги”».

Технічний редактор книги — подільський поет Віталій Міхалевський: «У психології про такий синдром відкладених справ, що властивий окремим людям, є своє визначення. Але зараз вся наша країна мусить перебувати у такому синдромі, тому що ми не можемо дозволити собі якоїсь розкоші, якось іншого життя, бо все оглядаємося — як же там (ред. — на передовій, війні) справи? Люди затиснуті в певні рамки, відкладають. А якраз речі, описані в книзі, потрібні дуже нам, аби все не забулося. Вони тут записані наживо, пережиті, зафіксовані».

Нариси й замальовки, що увійшли до презентованого видання автор називає провісниками майбутніх книжок. Говорить, що матеріалів та пережитого вже достатньо для того, аби написати цілий роман. Одначе поки, в умовах фронтового життя, твориться йому краще саме у таких жанрах.

Тож у книзі зібрано короткі літературні форми. «Вона б могла бути втричі об’ємнішою», — каже пан Михайло. Але вирішив піти назустріч читачу, аби не викликати труднощі в її прочитанні. Тому «Синдром відкладеного життя» читається на одному диханні. Примірники нової книги автор люб'язно передав для читачів бібліотек Централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади.