Перша в Україні енергонезалежна бібліотека відтепер працює у Хмельницькому

Першою в Україні енергонезалежною бібліотекою стала філія №8 Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади. У книгозбірні успішно реалізовано проєкт «Вільно WATT». У межах втілення такого бібліотеку обладнали енергоефективною системою із сонячними панелями, встановлено гібридний інвертор та акумуляторні батареї. 

Презентація вже реалізованого проєкту відбулася напередодні, 14 вересня. На захід завітали молодь — учні ліцею №13, представники органів виконавчої влади, управління культури, бібліотечні фахівці, ініціатор проєкту — очільник ГО «Сучасна Україна» Вадим Бабій та безпосередньо ті люди, що займалися втіленням задуму на практиці.

Як каже пан Вадим, актуальність ідеї застосування сонячних панелей стала найбільш відчутною з початком повномасштабної війни, настанням блекаутів. Для того, аби реалізувати задум, потрібно було чимало обладнання. На придбання частини такого він спрямував власні кошти. Але загалом проєкт «Вільно WATT» було профінансовано з бюджету громади у межах реалізації програми «Громадські ініціативи». Цьогоріч у березні він став одним із дев’яти переможців конкурсу мініпроєктів хмельничан, який проводила Хмельницька міська рада.

Виконавець зі встановлення енергоефективної системи Олександр Цінько, представник компанії SAVEnergy, познайомив гостей з технічними особливостями та перевагами даної системи, а начальник управління культури Хмельницької міської ради Артем Ромасюков наголосив на важливості енергетичної незалежності закладів культури від зовнішніх негативних чинників.  

На заході-презентації «Вільно WATT» учасникам детальніше розповіли про роботу сонячних панелей, історію виникнення та розвитку відповідної енергетичної галузі, а також про особливості реалізації самого проєкту. Також учні взяли участь у вікторині «Енергозбереження — виклик сучасності». Найактивніші та найобізнаніші отримали від мерії цінні призи (павербанки).

Тож тепер бібліотека-філія №8 зможе надавати якісні та належні бібліотечні послуги повсякчас, а разом з тим пропагувати екологічну культуру та своєю чергою сприяти розвитку альтернативної енергетики. Водночас, запевняють у книгозбірні, бібліотечний простір можливо буде використати ще ефективніше. «Філія №8 — це єдина книгозбірня, що знаходиться у великому спальному мікрорайоні міста Озерна, котрий зараз ще й стрімко розвивається і розбудовується. Щодня її відвідують по декілька десятків користувачів. Сюди вони приходять не тільки по книги, а також скористатися іншими технічними можливостями, котрі пропонує бібліотека. Окрім того, у нас з липня 2022 року запроваджено електронну книговидачу. Тож бути енергонезалежною для бібліотеки нині дуже на часі», — коментують працівниці закладу.