У її книгах живе наше місто: Ольга Саліпа зустрілася в бібліотеці з читачами

Творча зустріч з хмельницькою авторкою Ольгою Саліпою, котра вже встигла своїми романами полюбитися читачам з усієї України, відбулась 25 жовтня у Центральній публічній бібліотеці. Наживо, а не тільки через книги, познайомитися з літераторкою завітали учні Ліцею №1 ім. В. Красицького та студенти Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Звісно ж, прийшли й постійні шанувальники творчості пані Ольги.

Говорили на літподії про українську ідентичність в прозових творах авторки. Ольга Саліпа не просто відтворює сюжети чи розповідає цікаві історії, кожна її книга наділена більш глобальною метою. «Всі мої романи мають якийсь історичний або краєзнавчий контекст. Я вважаю, що це найлегший і найпростіший спосіб українізації і вивчення нашої історії. Завдяки книгам з історичним контекстом ми можемо бачити історію не подієцентрично (як ми звикли), а людиноцентрично — як людина почувала себе в той період, як жила, що її оточувало. Читачу так набагато легше сприймати події нашої історії», — говорить авторка.

Аби реалізувати мету, пані Оля працює з архівними джерелами, дослідженнями краєзнавців, зі спогадами, багато щоденників вивчає, а далі інтерпретує їх художньо, вносячи якийсь пригодницький сюжет чи сюжет про кохання.

Учасники заходу розпитували у письменниці про її твори, як виникали ідеї, чому саме так складалася доля головних персонажів. Авторка зазначила, що на написання однієї книги витрачає від 4 до 7 місяців. Серед тих, ким останнім часом надихається, назвала Таню П’янкову, зокрема книгу української авторки «Вік червоних мурах».

Ще Ольга Саліпа розповіла про творчі плани. Зовсім скоро побачить світ її друга книга з серії для підлітків «Скарби». Вона теж має краєзнавчий контекст. Вийде і четверта книга з циклу «Проскурівське коло» — ретророман, дія якого відбувається у нашому місті в 1921 році. У всіх творах поряд з історичними місцями й реальними подіями є і події вигадані. «Це для того, щоб сюжет був динамічним, щоб він захоплював читача. Мені приємно, що ті, хто читає мої книги, потім починають дивитися на наше місто по-новому», — зауважує письменниця.

Додають бібліотекарки: «У Центральній публічній бібліотеці є всі роботи Ольги Саліпи. Це і проза, і поетичні збірки. Читачі зараз з нетерпінням чекають нових її книг. А тим, хто ще не познайомився з творчістю талановитої хмельницької письменниці, радимо завітати до книгозбірні та починати читати».