У бібліотеці представили проєкт «Фортеця духу»

Обласні організації НСПУ та обласні об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Хмельницької та Чернівецької областей у 2023 році започаткували мистецько-просвітницький проєкт «Фортеця духу». За своїм перебігом ініціатива становить естафету мистецько-просвітницьких заходів, котрі проходять у фортецях України та змістовно перегукуюються в ідеї духовного єднання з фортецею «Бахмут». У межах проєкту літератори та митці відвідали 9 фортечних локацій, котрі є історичними твердинями нашого народу.

23 квітня проєкт учнівській молоді представляли в читальній залі Центральної публічної бібліотеки. На зустріч запросили дев’ятикласників міського НВО №5. Подія відбулася в межах XVIII обласного форуму «Книжкова весна на Хмельниччині», що проходить з нагоди Всесвітнього дня книги й авторського права.

Презентацію відвідали місцеві літератори — учасники проєкту: Віталій Міхалевський, Любов Сердунич, Степан Шкапій, Ольга Ткач, Валентин Говорун, Людмила Рудковська, Анатолій Ненцінський, Альона Радецька. Також онлайн до події доєднався Михайло Цимбалюк, який зараз перебуває у лавах наших ЗСУ.

Вони розповіли, що у межах проєкту відвідали Хотин, Меджибіж, Старокостянтинів та інші місця. Захід супроводжувала презентація світлин, зроблених у різних локаціях. «Ми буваємо там, де є українські перемоги, де є український дух. Ми їздимо, щоб піднімати цей дух, наснажуватися тими подіями», — прокоментував Віталій Міхалевський. Михайло Цимбалюк же, згадавши слова Олеся Гончара, відповідно закликав охороняти собори своїх душ та зберігати міцний дух на шляху боротьби з нестримним і злим ворогом.

На заході в бібліотеці гості представили свою творчість, розповіли про власний доробок. З авдиторією глядачів працювали у режимі кліп-презентації, коли учасникам можна не тільки слухати розповідь кожного автора, але й відразу запитувати в нього про все, що зацікавило. «Це щастя не мовчати в той час, коли говорить зброя», — зауважила Ольга Ткач та заспівала авторську пісню, присвячену нашим воїнам. Також музичну композицію виконала бандуристка Віра Правденюк — студентка Хмельницького фахового музичного коледжу ім. В. Заремби.

Тож посередництвом зустрічі школярі змогли доєднатися до творчого літературного вияву, котрий був наповнений патріотизмом, життєствердними істинами та потужним переможним звучанням. І саме таку ідею несла в собі сьогоднішня подія.


Хмельницький цікавий



Поетичну збірку військового «Птах і аритмія ночі» представили у Хмельницькому



Майстерклас до Великодня