Фонди МІМХ поповнилися рідкісними археологічними знахідками пшеворської культури, яким майже два тисячоліття

Напередодні Міжнародного дня музеїв фонди Музею історії міста Хмельницького поповнилися надзвичайно цікавою археологічною знахідкою, що датується ІІ-ІV ст. н.е. і має приналежність до пшеворської культури! Це доволі рідкісний для нашого краю комплекс речей ритуального поховання на щиті пшеворського воїна — результат пошуків археологічної експедиції ГО «Пам’ять та слава Європи».

Комплекс речей з 15 фрагментів предметів різного ступеня збереженості був знайдений восени 2017 року в розкопі на глибині 80-90 см на місці зруйнованого у XIX ст. села, розташованого між нинішніми селами Івашківці та Колибань, що у Хмельницькій міській територіальній громаді Хмельницького району.

За переказом пана Романа Миколаїва — хмельницького історика, а нині військовослужбовця ЗСУ, який, власне, й ініціював передачу артефактів у фонди Музею історії міста Хмельницького, — у розкопі було виявлено перепалене вугілля, а навколо решток речей — розбитий товстостінний горщик, досить великого розміру. Його, на жаль, зібрати не вдалось.

Після детального ознайомлення зі знахідкою та консультування з археологами музейникам вдалося встановити приблизне датування цих артефактів і визначити їхню приналежність до пшеворської культури, що певний час існувала на теренах нинішньої Хмельниччини.

У тому, що це ритуальне захоронення пшеворського воїна залізної доби, не стало жодних сумнівів, оскільки саме пшеворцям було притаманне характерне ритуальне згинання меча під час поховання воїна. Ритуал поховання вимагав вміщати у великий керамічний горщик, окрім спалених на стороні останків воїна, ще і його зброю та амуніцію, яку розміщували зазвичай на круглому щиті з масивним металевим умбоном, а щит, відповідно, слугував кришкою горщика. Після цього навколо горщика розкладали багаття і усе разом знов піддавали ритуальній дії вогню, що залишав по собі лише металеві фрагменти, які, власне, і знаходять сучасні археологи.

Серед військової амуніції і зброї у знайденому комплексі вирізняються чудово збережені шпори та вістря стріли, вкриті бронзою. У непоганому стані виявився також умбон — металевий укріплювач у центрі щита.

У комплексі археологічної знахідки одне з центральних місць посідають залишки залізної зброї: ритуально двічі зігнутий меч із залишками піхов, наконечник списа, вістря стріли, вкрите бронзою тощо.

Варто зазначити, що пшеворські племена володіли високою майстерністю обробки металу, тому й воїнів своїх екіпірували якісною зброєю. А, зважаючи на те, що в поховальному комплексі присутні шпори, це додає значущості воїну, якого поховали.

Наступним етапом роботи музейників з новими надходженнями до групи «Археологія» буде наукова атрибуція майбутніх експонатів музею та їх консервація для подальшого якісного збереження.

Висловлюємо величезну вдячність нашим дарувальникам — ГО «Пам’ять та слава Європи», а пану Роману Миколаїву, одному зі співзасновників цієї громадської організації, щиро бажаємо якнайшвидше повернутися з військової служби з перемогою України.

Музей історії міста Хмельницького