У нашій громаді завершився міський літературний марафон «Слово єднає — перемогу наближає»

З 11 по 28 вересня проходив міський літературний марафон «Слово єднає — перемогу наближає». Його цьогоріч, як і в попередні роки, провели у межах відзначення Дня міста Хмельницького.

Двотижнева подія об’єднала літераторів, читачів, культурних діячів та інших поціновувачів українського літературного слова. Заходи, яких загалом було 25, проходили в міських бібліотеках та у книгозбірнях сіл громади. Також окремі відбулися в навчальних закладах та інших закладах культури. Поміж заходів були такі:

  • літературні зустрічі з письменниками міської та обласної організацій НСПУ, літературної спілки «Поділля», з позаспілчанами;
  • презентації нових книг — 3;
  • літературні знайомства та інше.

У межах марафону з читачами зустрілися Віталій Міхалевський, Ольга Ткач, Олена Міхалець, Андрій Горбатюк, Ніна Шмурікова-Гаврилюк, Віоліна Ситнік, Ольга Сидоренко, Микола Лук’янюк, Тетяна Безушко-Граб, Наталія Поліщук, Степан Шкапій та інші.

Окремою частиною марафону стали літературні зустрічі та читання у книгозбірнях сіл Хмельницької громади під спільною назвою «Марафон на колесах». Пройшли такі в Копистинській бібліотеці-філії №16, Масівецькій бібліотеці-філії №22, Пархомовецькій бібліотеці-філії №19 та Бахматовецькій бібліотеці-філії № 20 (11 та 13 вересня).

Першою у межах марафону свою нову збірку «На глибині» представила наша подільська авторка Наталія Поліщук. Захід відбувся 24 вересня в онлайн-форматі, адже нині поетка проживає в іспанському місті Саламанка. Після зустрічі авторка відзначила у фейсбуку: «Дуже дякую за запрошення й діалог! Було надзвичайно приємно долучитися до марафону та розповісти про нову книгу. Дійсно, слово єднає крізь кордони, єднає українські серця та перемагає! Дякую за розуміння й підтримку! Була дуже рада побачитись та поспілкуватись, зачитати окремі вірші. Тримаймося! Зі щирими вітаннями всім учасникам марафону, з вдячністю за розвиток книжкової культури та популяризацію читання, з надією на подальшу співпрацю!»

Згодом, 25 вересня, у читальній залі Центральної публічної бібліотеки «подільський галичанин» Степан Шкапій презентував читачам свою нову збірку пародій «Смики й пересмики». Це вже п’ята книга автора. А 26 вересня тут же відбулася презентація літературно-публіцистичного альманаху «Південний Буг», №13-14. Черговий випуск, як і ті, що були раніше, видано відповідно до Програми підтримки книговидання та читацької культури у Хмельницькій міській територіальній громаді на 2021–2025 роки «#Щодня читай українською». Альманах вмістив твори про сучасні події, про російсько-українську війну.

А завершився літературний марафон «Слово єднає — перемогу наближає» 28 вересня. У міському парку ім. М. Чекмана бібліотекарі організували вікторини, майстерки, виставки та інше з нагоди Дня міста в межах облаштування просто неба тематичної локації «Хмельницький автентичний». У такий спосіб Централізована бібліотечна система Хмельницької міської тергромади подарувала хмельничанам і гостям інтелектуальне дозвілля.