«А ТИ СІЙ КВІТИ…»

«А ТИ СІЙ КВІТИ…»
Під такою назвою в музеї історії міста Хмельницького відкривається персональна виставка
декоративного розпису знаної подільської художниці, майстрині народної творчості, членкині
Національних спілок художників та майстрів народного мистецтва Ганни Єрменчук-Гручман.
Народилася Ганна Єрменчук-Гручман 16 червня 1969 року в с. Хмелівка на Тернопільщині. 1989 року
закінчила Косівський технікум народних промислів за спеціальністю «художня кераміка». Саме тоді
розпочала виставкову діяльність. Пізніше поглиблювала і шліфувала майстерність в Українській
академії друкарства у Львові. Нині працює викладачем малюнка, композиції та скульптури у
Волочиській дитячій школі мистецтв, викладає у Центрі розвитку дитини «Калинка» (м. Волочиськ) і у
Полянській ЗОШ. 2005 року організувала творчу майстерню «Первоцвіт», 2012 – отримала премію
імені В’ячеслава Розвадовського за високу професійну майстерність, вагомий особистий внесок у
розвиток та популяризацію українського образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.
Мисткиня є активною учасницею місцевих, обласних, всеукраїнських виставок, міжнародних пленерів
та симпозіумів з декоративно-прикладного мистецтва. Крім декоративного розпису, у її творчому
портфоліо графічні роботи, орнаментовані писанки і травленки, керамічні вироби: декоративні тарелі,
глечики, що віддзеркалюють багатство української душі, демонструють її світоглядну гармонію та
естетичну наснаженість. У декоративному розписі Ганна Михайлівна розвиває косівські мотиви.
Водночас, вивчивши й акумулювавши відомі українські традиції декоративного розпису, майстриня
віднайшла власну творчу стежку та активно на ній експериментує, дивуючи глядача оригінальною
технікою, сюжетами та кольоровою гамою.
Гостинно запрошуємо шанувальників мистецтва познайомитися із самобутньою творчістю Ганни
Єрменчук-Гручман на відкриття виставки, яке відбудеться 16 жовтня 2024 року, о 14.00, в мистецькій
залі музею, на Проскурівській, 30.
Музей історії міста Хмельницького.

КВІТИ І ЗЕРНА, ЩО СЕРЦЕ КРАСОЮ ОСЯЮЮТЬ
Коли говорять гармати, музи мовчать, каже давньоримське прислів`я. Але тим людям, котрі сіють, будують, творять, вивершують, взагалі незрозуміло, для чого у світі створюються танки, дрони, шахеди, для чого ллється кров, збурюється земля і повітря, стираються в попіл міста і села… Що рухає тими, хто виробляє, продає зброю, і тими, хто нею вбиває? Ким вони є, ким стають, вбиваючи живе, сіючи руїну, хаос і ненависть?
Коли говорять гармати, музи кричать, апелюють до розуму, совісті, честі, людяності… Коли продукується ненависть і геноцид, музи збирають докупи волю, стають рятівним оплотом самозбереження людини, котра не може й не повинна жити без гармонії, творчості, любові, душевної рівноваги, відчуття приналежності до свого родового коріння. Саме ця ідея червоною ниткою скріпила та утвердила чергове музейне свято – презентацію колекції робіт декоративного живопису талановитої подільської художниці, народної майстрині, педагога, члена Національних спілок художників та майстрів народного мистецтва Ганни Єрменчук-Гручман та її учнів під назвою «А ти сій квіти…». Нинішня виставка презентує 34 художні роботи, з яких 22 – авторства Ганни Єрменчук-Гручман та 12 виконані її учнями.
На відкриття виставки до музею історії міста Хмельницького завітала сама мисткиня, котра мешкає і трудиться у місті Волочиськ Хмельницького району, а також студенти Хмельницького національного університету та Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Підтримали майстриню у її почесній та приємній місії голова Хмельницького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Таїсія Стан та народна майстриня, писанкарка, викладач декоративно-прикладного мистецтва Хмельницької художньої школи Світлана Делікатна. Настрою учасникам події додав виступ юної бандуристки, учениці Хмельницької музичної школи № 1 Ганни Барановської (керівник Волощук Л. С.).
У вітальному слові директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш наголосила: авторка декоративно-живописних робіт наслідує українську народну мистецьку традицію, закорінену у світогляд і багатий духовний спадок наших предків. У цих, дивовижно гармонійних, естетично наснажених, оригінальних за стилістикою, кольористикою картинах правдива українська душа впізнає символи та знаки свого роду від Карпат до Дону, у них відчуваються духовно й художньо осмислені майстринею мистецькі традиції усіх відомих українських шкіл народного розпису, та водночас яскраво виявляється індивідуальний почерк, самобутній авторський стиль, потужний заряд животворної енергії. Те ж саме можна сказати про роботи учнів Ганни Михайлівни, що вирізняються довершеністю, рівнем майстерності та фантазії. Це свідчить про незаперечний педагогічний талант художниці. 
Справді, навіть нині, в жорсткий для України час, коли мільйони наших співвітчизників емігрували за кордон, такі, віддані українській справі, талановиті майстри як Ганна Єрменчук-Гручман, Світлана Делікатна, інші їхні колеги не залишили рідну землю. А продовжують плідно працювати, навчати дітей, тримати на своїх плечах культурно-духовне поле України, передавати рідну традицію наступним поколінням, щоб Україна жила. Вони - не лише чудові вчителі, а й відмінні вихователі, наставники, які дбають, щоб учні зростали справжніми громадянами і патріотами України. Нині, під час війни, викладачі та їхні учні активно волонтерять.
Ганна Єрменчук-Гручман працює викладачем малюнка, композиції та скульптури у Волочиській дитячій школі мистецтв, де ще 2005 року організувала творчу майстерню «Первоцвіт», викладає у Волочиському центрі розвитку дитини «Калинка» і у Полянській загальноосвітній школі. 
Голова Хмельницького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Таїсія Стан підкреслила: Ганна Михайлівна, окрім декоративного розпису на папері, спеціалізується на розписі кераміки, орнаментує декоративні тарелі, глечики, писанки, травленки, вона – непересічний художник-графік. Роботи художниці, народної майстрині з незмінним успіхом експонуються на всеукраїнських виставках, вона – переможниця багатьох мистецьких конкурсів, лауреат обласних мистецьких премій імені Ніни Косаревої та імені В'ячеслава Розвадовського. Також пані Ганна як досвідчений фахівець провела чимало обласних майстер-класів для викладачів і школярів Хмельниччини. Художні роботи Ганни Єрменчук-Гручман, провідного майстра народної творчості, увійшли до всеукраїнських каталогів як кращі твори року. У 2024 році мисткиня стала стипендіанткою Хмельницької облдержадміністрації, її нагороджено грамотою Хмельницької обласної ради за активну громадянську позицію та внесок у відродження традицій української культурної спадщини.
Ганна Михайлівна розповіла учасникам презентації, що вона народилася у селі Хмелівка Теребовлянського району Тернопільської області, а її дитинство минуло на Кам`янеччині, що на півдні Хмельницької області. Змалечку звикла до сільського побуту та народних традицій, опановувала народні промисли, секрети багатої спадщини українських традиційних ремесел, котрими славиться наш край. У 1989 р. закінчила Косівський технікум народних художніх промислів за спеціальністю «художня кераміка», у 1996 р. — Українську академію друкарства у Львові. Пані Ганна закликала молоде покоління усіляко розвивати подаровані їм Богом зернятка талантів, щоб вони квітували пишним цвітом на славу рідної землі, ніколи на пасувати перед труднощами: «Війна, мистецтво й достаток – не сумісні речі. Але цінуйте, що ви- українці, плекайте свою душу, розвивайте і пропагуйте українське мистецтво, культуру, котра за своїм багатством, наповненістю й цінністю має завжди посідати вагоме місце у світі, не поступайтеся перед ворогами, чужинцями. Вводьте в кожну свою роботу – своє коріння, свою національну глибину, черпайте з неї, не бійтеся також вносити своє оригінальне бачення, частинку себе. Маємо цінувати, любити , розвивати своє, українське, бути конкурентоздатними. Зла не творіть, майте мудрість переступити і йти своїм шляхом, знайти власну справу, віддушину для серця, творіть, не робіть пустки в серцях. Так, у цьому, ми з вами йдемо пліч-о-пліч».
Виставка триватиме в музеї історії міста Хмельницького впродовж місяця. Запрошуємо усіх шанувальників прекрасного насолодитися мистецтвом наших талановитих земляків.
Музей історії міста Хмельницького.