Герої творять дійсність

Патріотичну годину «Герої творять дійсність» 21 травня влаштували в центральній публічній бібліотеці. Учасниками заходу стали школярі НВО №5 міста Хмельницького імені Сергія Єфремова.

На подію до бібліотеки запросили Аллу Фарващук та Івана Паращука. Вони волонтери громадської організації «ДВА КРИЛА», часто бувають на Сході України.

Про те, з чого почався їхній волонтерський шлях, розповіла Алла Фарващук: «Я волонтер з березня 2014 року. Коли розпочалася війна, ніхто не знав, скільки вона триватиме. Всі думали, що закінчиться швидко. Але так не сталося. Волонтери спершу популяризували Україну, роздаючи стрічки з символікою людям, розповідаючи про війну. Потім ми почали випікати пиріжки, готувати спеціальну суху кашу на передову». Таку вона і запропонувала при нагоді спробувати школярам, а також роздала дітям виготовлені волонтерами патріотичні значки.

Також учням гостя на прикладах із життя розказала:

  • про моменти тиші – які вони на війні;
  • про страшні події, коли рятує тільки віра;
  • про відсутність на війні права не бути мужнім.

Але в окопах бійці не лише виконують бойові завдання, стежать за супротивником і чистять зброю, а й знаходять вільний час (якого дуже мало, практично немає) для своєї творчості. «Хтось робить меблі, хтось ліпить з глини, хтось ремонтує телефони, хтось малює чи пише вірші. Хлопці на війні не змінюються, вони залишаються такими ж – молодими. Їм хочеться жити, робити те, що вони вміють, що їм подобається», – додають із власних спостережень волонтери.

Іван Паращук з самого початку російсько-української війни був на передовій, воював його син. Попри свій стан здоров’я, стан свого тіла їде вже багато років до хлопців-захисників, надихаючи їх своїм прикладом, своєю стійкістю не здаватися. З учнями гість ділився уривками, моментами буденного життя на війні, розповідав про потреби наших захисників, а також запропонував їм разом з батьками та бабусями, дідусями доєднуватися до волонтерської справи, для початку – спробувати плести спеціальні військові сіті.

У бібліотеці захід «Герої творять дійсність» доповнили виставкою фото та поезій Максима Кривцова (позивний – Далі). Перше представлення виставки відбулося у центральній публічній бібліотеці у 2017 році в рамках проєкту  «Життя на нулі» (керівник – викладачка кафедри журналістики та соціальних комунікацій Донецького національного університету імені Василя Стуса (м. Вінниця) Інна Єрмакова).

Максим Кривцов на війні з 2015. Саме там сталось його переосмислення особистої творчості. Захоплення Максима – знімання на плівковий фотоапарат. Тоді, як вважає автор, світлина найкраще показує характер та передає настрій. Фото на виставці поєднано з поезією. Її протягом року пропонуватимуть переглянути читачам й інших бібліотек-філій ЦБС Хмельницької міської територіальної громади.