Бібліотеки отримали комп’ютерну техніку завдяки проєкту «Дія. Цифрова освіта»

24 травня у Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулась офіційна передача комп’ютерної техніки сільським бібліотекам територіальних громад Хмельниччини. Вона стала можливою завдяки проєкту «Дія. Цифрова освіта».

Цього дня для 150 книгозбірень області було передано 300 одиниць техніки, 8 з них отримали сільські бібліотеки, які є частиною Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади. Це Давидковецька бібліотека-філія №5, Пироговецька бібліотека-філія № 18, Масівецька бібліотека-філія №22, Водичківська бібліотека-філія №27. До кожної з названих надійде по два комп'ютери.

За інформацією Мінцифри України, всю цю техніку для сільських бібліотек закупили не за бюджетні кошти, її для книгозбірень надали партнери – Favorit Foundation. Також партнерами є Офіс Президента України та Українська бібліотечна асоціація. У такий спосіб бібліотекам України буде передано аж 5000 одиниць комп’ютерної техніки.

Маріанна Ковеня, кураторка проєктів Благодійного фонду Favorit Foundation: «Якщо ми потребуємо змін, ми маємо ними стати. Бібліотеки –  це публічні місця, де людина може безкоштовно отримати доступ до знань. Але, на жаль, не всі сім'ї мають цифрові гаджети та доступ до Інтернету, і в першу чергу, ці комп'ютери мають стати в нагоді таким людям. Сподіваюся, що наші подарунки допоможуть бібліотекам Хмельниччини стати більш технологічними, швидкими, драйвовими та дарувати нові знання».

Заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан відзначила, що у такий спосіб бібліотеки перетворюють на сучасні хаби цифрової освіти, підвищують їхню популярність серед місцевих мешканців, а також відкривають нові можливості для навчання та розвитку в громадах.

Бібліотекарка філії №18 Мар’яна Станіславська розповіла: «Послугами нашої книгозбірні користуються понад 700 жителів села Пирогівці. Для більшості бібліотека є єдиним місцем, де можна буде підвищити свою цифрову грамотність, зокрема й шляхом освоєння освітніх серіалів на онлайновій платформі «Дія. Цифрова освіта». Потім ці знання люди застосовуватимуть у роботі, навчанні, дозвіллі, задля розв’язання будь-яких побутових питань. У бібліотеці зможуть оплачувати рахунки, отримувати адміністративні послуги онлайн (різні довідки і таке інше). Без комп’ютерів заради однієї довідки доводиться зараз витрачати цілий день, а у бібліотеці можна буде спочатку навчитися, а потім уже й самому створювати різноманітні електронні запити всього за декілька хвилин. Тому комп’ютеризація бібліотек – це просто необхідний крок для того, аби полегшити життя в сільській громаді, зробити достатнім рівень цифрової грамотності населення і тут».

Тому завдяки реалізації подібних проєктів сільським бібліотекам вдається ставати платформою для якісної цифрової освіти. Адже комп’ютеризація є способом розвитку громади у селах, сприяє внутрішньому спілкуванню та взаємодії її мешканців. До того ж, створюючи бібліотекам умови для надання ними нових сервісів та послуг, здійснюється їхня модернізація.