Розпочалися заняття в IV літній Школі медіаграмотності

4 серпня у центральній публічній бібліотеці Централізованої бібліотечної системи Хмельницької міської територіальної громади стартували заняття в  IV літній Школі медіаграмотності. Відбуватимуться вони щосереди з 16:00. Навчання триватиме 5 тижнів. Курс складається з п’яти занять тривалістю 2–2,5 години кожне.

Проводить заняття в Школі медіаграмотності тренерка – директорка ЦБС Тамара Козицька, запрошуються експерти.

Навчання у Школі медіаграмотності безкоштовне. Заняття можуть відвідувати усі дорослі користувачі. Єдина умова – бути читачем бібліотеки. Тому напередодні, перед початком IV літньої Школи медіаграмотності, тривав запис охочих. Цього разу навчатися виявили бажання і жителі сіл Хмельницької міської територіальної громади.

«IV літня Школа медіаграмотності передує Фестивалю інфомедійної грамотності, що відбуватиметься у Хмельницькому з 18 до 23 жовтня 2021 року. Бути медіаграмотним неабияк важливо, особливо в час невпинного інформаційного потоку. Тому запрошуємо усіх охочих доєднатися до навчань», – розповіла тренерка Тамара Козицька.

Заняття проходять в інтерактивній формі, включають теоретичну частину та виконання вправ у невеликих групах. Після кожного учасники отримують ще й домашнє завдання: читання тематичних публікацій, проходження онлайнових навчальних курсів, тестів.

Аліна Войтюк, що відвідала цього дня перше заняття у Школі медіаграмотності, поділилася у фейсбуку: 

«Наша ціль – навчитися критично мислити, розрізняти факти та судження, не загубитися в бурхливому інформаційному потоці, а вміти віднайти там достовірні дані. Дуже класно, що вчимося від практики до теорії, а не навпаки. І, знаєте, це дійсно круто працює, стає все просто і зрозуміло, бо люди звикли навчатися на власних помилках».

Проєкт «Школа медіаграмотності» вперше стартував у нашому місті в листопаді 2017 року. Відтак навчатися тут уже мали змогу близько сотні охочих. Це бібліотекарі, громадські активісти, державні службовці, журналісти, абітурієнти, представники громадських організацій, студенти, педагоги.

За мету Школа медіаграмотності має навчити учасників:

  • аналізувати власний медіапростір;
  • усвідомлювати механізми впливу медіа та розвинути навички критичного мислення й аналізу інформації;
  • розуміти, як працюють медіа;
  • чітко виявляти пропаганду, фейки та маніпуляції в медіа, щоб не підпасти під їхній вплив;
  • розбиратися, як відбуваються інформаційні війни, щоб захиститися самим та захистити своїх близьких.