Місто – герой роману

25 вересня в Мистецькому дворику відбулася презентація книг про Хмельницький «Місто – герой роману». На заході свої ретроромани представили Ольга Саліпа та Юрій Даценко. Подію влаштували у рамках Хмельницького міського літературного фестивалю «Слово єднає – 2021!» та з нагоди відзначення Дня міста Хмельницького. Організувала її Централізована бібліотечна система Хмельницької міської територіальної громади.

Ольга Саліпа, молода і вже досить відома хмельницька авторка, розповіла про свою книгу, яка тільки нещодавно побачила світ. Це ретророман «Будинок на Аптекарській». Він перший із майбутньої серії роман, дія якого відбувається у давньому Проскурові та сучасному Хмельницькому. Головні герої – дружина проскурівського аптекаря Людвіга Деревоєда Михайлина та донька хмельницького антиквара Ляна. У книзі читач зустріне і проскурівський істеблішмент, і масонів, і влади, що змінювали одна одну, і відомих історичних постатей. А поєднуватиме їх будинок, який знає про все… Це будинок на Аптекарській (тепер вулиця Проскурівська). Водночас авторка ввела у твір і вигадану сюжетну лінію, події якої відбуваються в сучасному Хмельницькому у 2018 році. Ольга Саліпа розповіла: «Коли писала роман, я багато часу проводила біля цього будинку. Для мене важливо було перейнятися атмосферою. Багато ходила нашими старими вулиця з маленькими будиночками, бо частина подій з роману мають стосунок і до цих місць». Також додала, що розпочала вже роботу над наступним ретророманом про Проскурів.

У Юрія Даценка видано вже три твори в жанрі ретродетективу, тобто детективу з елементами історичного роману. Вони становлять серію романів про Якова Ровнєра – «Паста для різника», «Книга в камені», «І стало світло…» (заплановано, що серія складатиметься з п’яти книг). Дія першого роману Юрія Даценка «Пастка для різника» відбувається у Проскурові в ХІХ столітті. Автор дуже вдало та ретельно описав у творі саме місто. Для цього, як говорить Юрій Даценко, йому довелося «багато вивчати, шукати, читати і дізнаватися, аби створити досконалий історичний світ, в який читач повірить». Також зізнається, що його завжди захоплювали та приваблювали фотографії старого Проскурова. У «Книзі в камені» головний герой потрапляє до Кам’янця-Подільського, а в третьому романі з серії («І стало світло…») знову повертається до Проскурова.

На думку авторів, що сьогодні презентували свої ретроромани, літераторам треба більше писати про Хмельницький, адже тут справді є багато місць, про які письменники мали б розповідати.