Мініекспозиція до Дня радіо, телебачення та зв’язку України

16 листопада своє професійне свято щорічно відзначають працівники радіо, телебачення та зв'язку України. За радянських часів професійне свято працівників телебачення та радіомовлення відзначалося 7 травня. Цю дату було встановлено 1945 року під час святкування 50-річчя винайдення радіо Олександром Поповим. Вже за часів незалежності України, 1994 року, Укртелерадіокомпанія запропонувала встановити 16 листопада як професійне свято для теле-, радіопрацівників, оскільки саме цього дня 1924 року в Харкові вийшла в етер перша передача Українського радіо. 11 листопада 1994 року свято було встановлено в Україні на підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення та галузей зв'язку України згідно з Указом Президента України «Про День працівників радіо, телебачення та зв'язку» від 11 листопада 1994 року № 667/94.
 
 
Нині до журналістів та працівників галузі радіо долучилися телевізійники та представники Інтернет-ЗМІ. Цей день відзначають і фахівці зв'язку, які забезпечують роботу телефонних мереж і таких важливих на сьогодні мереж Інтернет-зв'язку.
 
З нагоди цього свята музей історії міста Хмельницького пропонує до вашої уваги  тематичну мініекспозицію з власних фондів, на якій до огляду представлено понад 40 предметів, дотичних до галузі радіо і телебачення. На виставці можна побачити колекцію радіоприймачів різних поколінь – від післявоєнної радіоли у дерев’яному корпусі, що в 50-60-х роках минулого століття була предметом гордості для власника цього дефіцитного колись товару, до спеціальної літератури, популярної серед радянських радіолюбителів.
 
 
З-поміж експонатів особливо цінними для музею історії міста Хмельницького, звичайно ж, є колекція портативних мінітелевізорів з легендарної серії «Електроніка» виробництва славетного Хмельницького заводу «Катіон», що були свого часу надзвичайно популярні не тільки в Радянському Союзі, а пізніше в країнах пострадянського простору, а й у багатьох інших – у Польщі, Югославії, Румунії, Чехословаччині, Німеччині тощо, до яких відправлялись на експорт.
 
 
Особливий інтерес викликає й інша музейна збірка цікавинок – колекція так званих «брехунців» ? портативних дротових радіоприймачів, які в багатьох відвідувачів музею досі викликають, крім усмішки, специфічні спогади про нещодавну минувшину, адже чи не в кожній оселі таке міні-радіо було обов’язковим атрибутом радянського побуту.
 
Отож, зі святом радіо, телебачення та зв’язку! Завітайте музейно поностальгувати! 
 
Музей історії міста Хмельницького