ВІЙНА З ФЕЙКАМИ

За ці декілька достеменно важких днів у стані війни ми відчули реальну важливість правди. Навіть ті, хтось досі не збирався з’ясовувати для себе значення слова «фейк», тепер став чи не кожну новину сприймати з обережністю. Ми зрозуміли, що правда – це одна з гарантій нашої  фізичної безпеки, а також важіль емоційного й психічного здоров’я.

Не забувайте за жодних обставин, що вкрай важливо довіряти ТІЛЬКИ офіційним джерелам інформації. Адже ті атаки, які здійснює країна-агресор, не обмежуються танками та обстрілами. Ворог намагається дестабілізувати наше суспільство фейками та відвертою брехнею. 

Зверніть увагу на ознаки фейків:

- перше – ваша емоція. Така новина відразу провокує смуток, страх, розгубленість або ж різку радість і т.д.

- у фейках багато узагальнень (немає конкретних прізвищ з посадами і назв установ, організацій);

- немає посилань на джерела інформації, тим паче – на офіційні джерела;

- у фейковій новині створюють ефект «розмитого скла», застосовуючи не конкретні дані, а слова – «переважно», «більшою мірою», «набагато менше».

- фейкову новину підкріплюють фейковими фотографіями як доказами. Аби створити фотофейк, застосовують різні фоторедактори, або беруть уже готове фото із зовсім іншої новини. Також часто фото обрізають. Знайти правдиву, або точніше – оригінальну світлину, можна через ваш пошуковик у категорії «зображення». Часто навіть готують фейкові відеоролики.

Пам’ятайте: будь-яку інформацію потрібно перевіряти в офіційних джерелах  (найкраще – в декількох!!!)

Про найпоширеніші фейки та як із ними боротися читайте на сторінках ініціатив, які цілеспрямовано борються з дезінформацією:

Нота Єнота – https://www.facebook.com/notaenota1,

StopFake – https://www.facebook.com/stopfakeukraine,

Без брехні – https://www.facebook.com/BezBrehniUA

Також пропонуємо звернути увагу на ресурси, що покликані розвивати медіаграмотність та критичне мислення. Про них детальніше дізнатися можна завдяки проєкту "Школа медіаграмотності".


Хмельницький цікавий



"Читати, щоб бути в тренді": як пройшов Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання



Творчість Кобзаря очима українських поетів