Фейкові хвилі як частина ворожих атак

Війна реальна і війна інформаційна – два фронти, на яких зараз воюють українці. І це дійсно так.

Чому інформаційному простору приділяють наразі стільки уваги? Та тому, що раніше, коли інформація поширювалася значно повільніше і не так масштабно, вона не могла становити великої загрози.

Звісно, що правдива інформація – це завжди добре. Говоримо зараз не про неї. Небезпека полягає в брехні, яку навмисно створює та поширює ворог. Мета такої діяльності різна: влаштувати паніку у суспільстві, підірвати бойовий дух, дестабілізувати суспільні настрої.

Найчастіше таку неправду поширюють у соцмережах або месенджерах. Адже на таких платформах інформація з блискавичною швидкістю прямує від людини до людини чи навіть величезної кількості людей (якщо ми говоримо про телеграм-канали, що мають багато підписників, чи, приміром, популярні групи у соцмережах).

У такий спосіб одна фейкова новина за пів дня або навіть за годину може попрямувати до десятків тисяч адресатів, створюючи справжню ФЕЙКОВУ ХВИЛЮ. Зупинити таку досить складно, але можливо. Найкращий спосіб – спростувати фейк. Щоб зробити це, потрібно довести його неправдивість. Тут мовиться про наведення інформації із достовірних джерел, котра заперечить фейк, чи ж вказування на ознаки, що підтвердять фейковість конкретної новини.

Тож радимо черпати інформацію тільки з офіційних джерел, а всю іншу – детально перевіряти на правдивість. І пам’ятайте, що першою ознакою фейку є яскрава емоція, яку він у вас викликає (страх, смуток, паніка та ін.).

Не давайте можливості ворогу емоційно виснажувати вас і ваших близьких, оберігайте себе від фейкових атак.


Хмельницький цікавий



"Читати, щоб бути в тренді": як пройшов Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання



Творчість Кобзаря очима українських поетів