Учасники літературного мосту єднання: «Де б ми не були, ми всі наближаємо перемогу!»

У Хмельницькій громаді 13 вересня стартував літературний марафон «#Щодня читай українською». Двотижнева подія об’єднає письменників, читачів, культурних діячів – усіх, хто творить та поціновує українське літературне слово. Заходи відбуватимуться у міських бібліотеках та у книгозбірнях сіл Централізованої бібліотечної системи.

А розпочався марафон літературним мостом єднання «З українським словом до перемоги», який організували цього вівторка. Пройшла подія у форматі онлайнової зустрічі з українськими авторами.

Серед творчих гостей у центральній публічній бібліотеці: очільник міської організації НСПУ Віталій Міхалевський та заступник голови обласної письменницької спілки Василь Горбатюк, а також Ольга Ковпак та Степан Шкапій. А от онлайн доєдналися: Юлія Бережко-Камінська, Леся Степовичка, Люцина Хворост, Наталія Поліщук, Ольга Дудок, Михайло Цимбалюк, Ірина Мацко та інші. Наразі вони перебувають не лише у різних містах нашої держави, але й в інших країнах, вимушено покинувши домівки через початок широкомасштабного вторгнення.

Віталій Міхалевський відзначив: «Я вважаю, що українське слово нас дійсно гуртує. Ми бачимо, як багато людей під’єдналося з інших міст, областей, країн. Тож беремо приклад з наших Збройних сил – працюємо і йдемо до перемоги».

Учасники зустрічі розповідали, як вдається налагоджувати творчу справу там, де вони зараз перебувають, зачитували поетичні рядки воєнного періоду. І хоч писати не так легко, як вдома, однак вони продовжують працювати задля українського літературного життя.

До прикладу, Юлія Бережко-Камінська нині проживає у Кракові. Розповіла, що у це польське місто приїхало чимало письменників з України, які не залишилися осторонь місцевого літературного життя. Їхні польські колеги долучають українців до своїх заходів. Та й самі українці популяризують нашу культуру за кордоном.

За словами Люцини Хворост, яка нині перебуває у Варшаві, російсько-українська війна дуже змінила не лише наші життя, та й ставлення до багатьох речей, символів. Калина чи синьо-жовтий стяг сьогодні відгукуються у нашому серці геть по-новому, більш глибинно. Іншими очима подивилася на українців та Україну Європа.

Наталія Поліщук зараз знаходиться в Іспанії, наголосила: «Дуже важко, але дуже потрібно і тут плекати українську ідентичність. Важливим є наше завдання ні в якому разі не розривати зв’язку з Україною. Говорити дітям, що Україна їх любить, навчати нашої мови, читати вірші, казки українською».

Василь Горбатюк своєю чергою назвав усіх хмельницьких письменників, котрі наразі захищають нашу країну в лавах ЗСУ. Один із них – Михайло Цимбалюк, якому вдалося доєднатися до сьогоднішньої зустрічі та поспілкуватися з колегами по перу.

Тож літературне слово єднало та вело до перемоги нині не лише українські міста, українців за кордоном, а й письменників-захисників. Недаремно ж назва літературного мосту буде гаслом всього марафону – «З українським словом до перемоги»!

Марафон «#Щодня читай українською», який, до речі, традиційно відбувається раз на два роки – почергово з міським літературним фестивалем «Слово єднає!», триватиме упродовж двох тижнів – з 13 до 24 вересня. Тож слідкуйте за розкладом заходів на бібліотечних інтернет-сторінках,  на нашому сайті та доєднуйтеся до пошанування українського літературного слова – нашої спільної і величної зброї проти ворога!