Він захищав мирне небо, мальоване ним у дитинстві

23 вересня у Виставковій залі відкрито персональну виставку творів випускника художньої школи Вадима Ангела, де представлено його учнівські роботи різних років, а також твори, які він зробив після її закінчення. 

Вадим Миколайович Ангел, який у листопаді 1991 року народився у Хмельницькому в родині Миколи Устимовича і Віри Анатоліївни Ангелів, закінчив загальну освітню школу №14 і міську Художню школу. Працював, служив у війську, у березні 2022 року пішов на війну. Загинув, виконуючи свій військовий обов’язок на східному фронті 26 червня. А 23 вересня 2022 року на позачерговій сесії Хмельницької міської ради Вадиму АНГЕЛУ, як і  93 воїнам-героям, загиблим у російсько-українській війні, було присвоєно звання «Почесний громадянин Хмельницької міської громади». Саме про це сповістив усіх, хто прийшов на відкриття виставки, голова Хмельницької міської ради Олександр Симчишин. Свою пошану рідним і близьким загиблого героя крім нього на урочистостях висловив командир полку, в якому служив воїн, а також його побратими. Матір, Віра Анатоліївна Ангел, сестра Аліна розповіли про захоплення Вадимом малюванням не лише у дитячі та юнацькі роки, а й уже в дорослому житті, адже блокнот або альбом для малювання були його постійними супутниками чи то в мандрівках, чи в прогулянках містом Хмельницьким, чи то під час читання якоїсь цікавої книжки, яку він неодмінно хотів проілюструвати. В інтерв’ю, даних для телебачення  рідними і тими, хто його знав, навчав, навчався разом чи був другом з дитинства або в дорослому житті, –  всі розповідали про душевність, вірність Вадима як доброї, чемної, чесної і гарної людини, про його талант бачити прекрасне, розповідати, звертати увагу на це оточуючих.

Виставлені роботи художника, ретельно зроблені ним під час навчання, демонструють досить високий рівень щодо виконання настанов Надії Андріївни Сіренької – вчителя Вадима. За її словами, вона в своєму житті ще жодного разу не зустрічала юну людину, яка би так точно відповідала поняттю «ангел». Його тиха скромність, слухняність, готовність виконати будь-яку поставлену  задачу, приязнь до товаришів у класі, розуміння  законів і правил образотворчості були притаманні його особистості взагалі і творчій натурі зокрема. Про особливості творів Вадима з мистецтвознавчої точки зору  говорила методистка школи Людмила Рожко-Павленко. Як майбутній художник він добре володів внутрішнім зором, вмів відмести все зайве, другорядне. Тому – то так добре «збиті» його композиції. Він мав уже певні знання законів кольорознавства. Тому – то такі «кольорові» його рисунки, виконані в ахроматичній гамі, а живописні роботи гармонійно узгоджені, не викликають відчуття «пістрявості» й зайвої яскравості. Схвально про творчість земляка відгукнулись члени Хмельницької обласної організації ХНСУ – Микола Мельничук, Яків Павлович і Олег Бобровський. Вони висловлювались про безперечний талант загиблого героя і вважають, що при сприятливих умовах і подальшому навчанні він міг би стати професіональним мистцем. Але, на жаль, не судилось…

Виставка викликає схвальні відгуки, позитивні емоції і жаль за загубленим талантом на полях війни… Вона буде діяти ще два тижні.


Людмила Рожко-Павленко, методистка Хмельницької художньої школи, членкиня Національної спілки художників України