ЗІ СВЯТОМ МУЖНОСТІ, ГЕРОЇЗМУ ТА ВІДВАГИ!

6 грудня відзначаємо державне свято – 31-шу річницю Збройних Сил України. Це свято української звитяги, мужності, героїзму і відваги. У цей день ми вшановуємо всіх, хто причетний до високого і почесного звання військовослужбовця, хто обрав для себе нелегку, але достойну професію – захищати Україну, її суверенітет і незалежність.

Дата приурочена до дня ухвалення 6 грудня 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», який поклав початок розбудови української армії.  У 1991 році парламент вже незалежної України ухвалив два вагомі закони «Про оборону України» і «Про Збройні Сили України», на які покладалося продовження славних бойових традицій українського війська, зокрема і Армії УНР. У цей же день було затверджено текст Військової присяги, яку урочисто склав у Верховній Раді перший міністр оборони України генерал-полковник Костянтин Морозов, а також денонсовано союзний договір від 30 грудня 1922 року, чим, фактично, було завершено героїчний чин вояків Армії УНР 70-річної давнини — визволення від більшовицької окупації України.

Символічно, що це відбулося саме у день початку Першого зимового походу Армії УНР. Адже  6 грудня 1919 року розпочалася одна зі славетних сторінок Української армії – Перший зимовий похід Дієвої армії УНР. Історичне і стратегічне значення 3000-кілометрового Першого зимового походу ДА УНР1919 року важко переоцінити. Наявність армії, яка продовжує боротьбу проти «червоного» окупанта, дала підстави Головному Отаману Симонові Петлюрі говорити з керівництвом сусідньої Польщі про спільний фронт проти більшовиків і саме про допомогу поляків у звільненні України, а не заміни більшовицької окупації на польську. Похід армії у глибокому тилу ворога вселяв надію  українцям на звільнення рідної землі. За час походу Дієва армія мала низку успішних боїв і визволила декілька населених пунктів: Умань, Бобринець, Вознесенськ, де здобула багату військову здобич, зброю.  В кінці квітня 1920-го  армія вирушає у район Ананьїва і Балти, де надає суттєву допомогу повсталим селянам, а згодом вирушає на допомогу Галицькій Армії (у той час тимчасово перейшли на бік «червоних»), дві бригади якої виступили проти більшовиків. Загалом за час походу було близько 50 боїв.

Закінчився Перший зимовий похід 6 травня 1920 року, коли частини ДА УНР біля с. Писарівка Ямпільського повіту зустрілися з розвідувальними роз’їздами 2-ї стрілецької дивізії полковника Олександра Удовиченка, яка діяла у складі 6-ї польської армії. З цього приводу в рапорті Удовиченка Петлюрі читаємо: «Повсюди лунає гучний козацький поклик «Слава Україні й Головному Отаману Петлюрі, слава отаману Омеляновичу-Павленку, усій старшині й козацтву славної Дієвої армії!»

Збройні Сили  України нині – одна з ключових складових стабільного і впевненого розвитку Української держави. Місія Збройних Сил – оборона України, захист і відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Сучасні Збройні Сили України – це загартоване в боях, професійне, вмотивоване військо:

-  Гарант незалежності України, щит Європи;

-  Лідер рейтингу суспільної довіри до державних і соціальних інституцій;

- Лідер євроатлантичної інтеграції України, адже військо досягло якісних зрушень у набутті взаємосумісності національних Збройних Сил зі збройними силами країн-партнерів.

Російсько-українська війна 1914 року провела межу, яка назавжди відділила нас від радянського спадку. На бойових прапорах українських військових частин частин нині -  імена воїнів, які в різні часи боронили Україну, що промовисто свідчить про спадкоємність українських військових традицій.  Збройні Сили бережуть, примножують славу, відновлюють пам`ять про Героїв Крут, Чорних Запорожців, Лицарів Зимового Походу, Холодноярців…

З початку російсько-української війни 2014 року Збройні Сили України провели низку успішних військових операцій проти рашистського агресора на Сході України, засвідчивши розбудову та утвердження  новітньої української армії як опори Української державності. Найбільш відомими стали бої за Донецький аеропорт, за Савур-могилу, рейди тилами російсько-терористичних військ українських 95-ї ОАБр і 80-ї ОДШБр, під час яких було виконано бойові завдання з деблокування оточених підрозділів ЗСУ і значно підірвано плани зі збройної агресії проти України.

Від дня неспровокованого повномасштабного вторгнення армії рф  на територію України 24 лютого 2022 року українські військові грудьми стали на оборону рідної землі. До сучасної історії української військової звитяги увійдуть переможні бої за Київщину, Харківщину, Запоріжжя, Донеччину й Луганщину, звільнення Херсона, оборона Бахмута, військові операції наших захисників за звільнення кожного клаптика української землі.

Нині українська армія, загартована в боях з російським агресором, випробувана в умовах безперервного  десятимісячного протистояння на полях битв, по праву називається однією з кращих армій світу. Наша армія – це сила, якій ми, українці, безмежно довіряємо і дякуємо, адже вона – наш надійний щит, наша віра і любов, наша опора і шанс на майбутнє. Стійкість Української армії – запорука міцності Української державності. В кожному українському серці відгукнулися вдячністю й гордістю слова Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного, сказані на дванадцятий день неспровокованої російської агресії на територію України:

«Дякую кожному і кожній із вас.  Ви показали всьому світові, як треба боротися за свободу і рідну землю. Пишаюся бути з вами в одному строю. Воїни-герої, міста-герої - це наша реальність. Як би важко нам не було, але вже точно не буде соромно.

Ми будемо вічно пам’ятати і помстимося за кожного полеглого захисника України. Біль втрат посилює нашу волю до Перемоги. Ми точно знаємо, за що і за кого воюємо».

У День Збройних Сил України зичимо нашим лицарям-воїнам-захисникам Божого захисту, доброго здоров`я, стійкості, військового успіху, віри в перемогу, мирного неба, щастя та добробуту, ПЕРЕМОГИ, ПЕРЕМОЖНОГО МИРУ! Слава ЗСУ! Слава Україні! Героям  Слава!


Музей історії міста Хмельницького.