На етнофестивалі «Дар» лунали різдвяні колядки Поділля і Київського Полісся

Цьогоріч етнофестиваль "Дар" відбувся в приміщенні Хмельницького обласного художнього музею, що на вул. Проскурівській, 47. Під час дійства звучали традиційні стародавні колядки Поділля та Київського Полісся у виконанні учасників хмельницької етностудії та фольклорного гурту «Ладовиці» та гостей нашого міста – автентичного виконавця, народного майстра співу, відомого в усій Україні автора колядок про війну Олексія Заєця та учасників фольклорного гурту з села Фасова, Макарівського району, Київської області, і селища Калинівка, Фастівського району, Київської області.

У виконанні молодших і старших учасників етностудії та фольклорного гурту "Ладовиці" звучали давні колядки та щедрівки, записані в експедиціях впродовж 30 років. Розповідали про традиції святкування зимових свят на Поділлі. Дійство розпочалося різдвяними піснеспівами, на фоні яких звучала поезія поетеси, жительки села Зелені Курилівці, Кам’янець-Подільського району, Хмельницької області, Антоніни Вигідник. Яскраві та дзвінкі голоси виконавців перегукувались один з одним, створюючи на імпровізованій сцені атмосферу стародавнього Різдва. Не оминули учасники фестивалю і теми російсько-української війни.

"Ми виконаємо 10 колядок із сіл Чорнобильського, Макарівського і Васильківського районів. Поки ми співаємо, доти живе українська пісня", - розповів етноспівак, фольклорист Олексій Заєць.

Організаторами заходу є ГО «Відродження традицій Поділля», етностудія «Ладовиці» та фольклорний гурт «Ладовиці». Фестиваль проходить за підтримки Хмельницької міської ради, Управління культури і туризму Хмельницької міської ради, Хмельницького обласного художнього музею. Етнофестиваль «Дар» започаткований у 2015 році та є традиційним святом зимового календаря в місті Хмельницькому.


Інформація із сайту Хмельницької міської ради