Стартували заняття мовознавчого об’єднання «Розмовляй українською»

Ось і стартували заняття мовознавчого об’єднання з вивчення та вдосконалення української мови «Розмовляй українською». Їх започаткували Центральна публічна бібліотека Хмельницької громади й Центр національного виховання учнівської молоді.

Перше заняття відбулося 16 лютого у читальній залі книгозбірні. Дату обрали таку, бо нині Україна вже вдруге відзначила День єднання.

Учасників зібралося чимало. Переважно завітали дорослі. У кожного був свій рівень володіння українською, власні проблеми, з яким доводиться зіштовхуватися щодня під час спілкування. Дехто говорить державною уже багато років або ж навіть з народження, а хтось тільки починає нею розмовляти. Одначе всіх об'єднувала єдина мета: удосконалити той рівень, з яким вони прийшли, навчитися відчувати мову, аби з легкістю розмовляти нею, збагатити словниковий запас. На початку заняття разом відзначили, що вчитися не буває запізно, а працювати над собою потрібно безупинно.

На першій зустрічі взялися за проблему, з якою зіштовхується і той, хто тільки переходить на українську, і той, хто традиційно спілкується нею у побуті. Це – суржик і росіянізми. Посередництвом практичних вправ та ігор «очищали» мовлення від покручів і кальок, шукали літературні відповідники, обираючи з них найбільш автентичні для української варіанти.Також вчилися правильно вітатися.

Аби засвоїти краще матеріал, послухали відеосюжети від філологів-експертів. Наостанок поділилися враженнями, пропозиціями та ідеями й отримали домашнє завдання: протягом тижня записувати у блокнот слова-суржики, які вдалося подолати за цей час, та їхні правильні відповідники.

Учасники кажуть, що ідея таких занять їм до вподоби, хочуть регулярно відвідувати й сподіваються, що їм вдасться перейти на гідний рівень власної української у всіх сферах перебування.

Тематика наступних занять мовознавчого об’єднання буде пов’язана не тільки з практичним засвоєнням мовних норм, а й з безпосередньою популяризацією української мови, літератури та пісенної творчості. «21 лютого у читальній залі Центральної публічної бібліотеки у межах роботи об'єднання проведемо концертну програму з нагоди Міжнародного дня рідної мови “Нескорене слово – нездолана воля”. Загалом же всі заняття матимуть на меті допомогти учасникам говорити українською вільно та красиво», — говорять організатори та запрошують відвідати запланований захід.

Про наступні заняття повідомлятимуть у соцмережах, створеній для учасників вайбер-групі та на офіційних сайтах, зокрема на сайті Централізованої бібліотечної системи Хмельницької громади.