Кожна людина — це книга: історії ВПО

15 березня Центральна публічна книгозбірня стала місцем представлення фотовиставки «Ти вдома». Разом з тим тут провели «Живу бібліотеку». Захід організували спільно з ГО «Рівність в дії».

Розпочали словами загиблого воїна… Проєкт, за яким працює ГО «Рівність в дії», покликаний надавати психологічну та юридичну допомогу ВПО, волонтерам та всім, хто перебуває в середовищі пов’язаних проблем. Також допомагає внутрішньо переміщеним особам знайти себе на новій території, акцентуючи, що ВПО — не є тягарем, а є ресурсом на майбутнє.

Фотовиставка знайомить з людьми, що змушені були втікати від війни та звернутися до волонтерських пунктів по допомогу в розв’язанні різних проблем. Згодом вони самі доєдналися до волонтерства і/чи працюють наразі у сфері прийняття рішень, особисто лобіюють свої інтереси.

Зі 100% місцевих волонтерів, розповіли організатори, є 100% інтелігентів. Багато освітян, викладачів, перекладачів, є навіть судді, балетмейстери і люди досить рідкісних професій. У волонтерських пунктах народжується нова нація.

Тож на подію завітали «живі книги». Це люди, котрих змінила війна, яким довелося будувати своє життя по-новому разом з тим докладати зусиль, аби допомагати й іншим. Пані Наталя, котра родом з Донецька, професійно займалася аргентинським танго, має намір навчати танцю і в Хмельницькому. Пан Олег, хмельничанин, представив волонтерський центр «Захист». Попри вік працює там двічі на тиждень, запрошує й інших доєднуватися до цієї справи. Пані Альбіна приїхала з Маріуполя. Працює в центрі, що бореться з домашнім насильством та надає первинну юридичну консультацію. У цьому напрямі працювала й в рідному місті. Пані Леся (Стебло) є ініціаторкою інформаційно-консультативного центру для ВПО, волонтерською справою займається активно та давно. Зауважила, що все, що робиться, вдається втілити завдяки командній роботі, співпраця дає можливість робити дієві зміни в громаді.

Завітали на зустріч й інші люди з особливими історіями, котрі пов’язані з волонтерством та війною. Адже історій людських, цікавих, набагато більше, ніж написано книг. Кожна людина — це книга, у кожного своя історія.

Разом з тим Світлана Сінькова, заступниця директора ЦБС, розповіла про роботу бібліотек як пунктів допомоги ВПО: «Книгозбірні стали пунктами збору та надання допомоги, пунктами волонтерства. Тут відновили надання послуги “Бібліоняня”. Ми почали проводити заходи у межах діяльності Активного простору. Реалізували проєкт “ВільноХаб”. У межах останнього працевлаштовували молодих людей з когорти ВПО. З квітня у бібліотеках стартує новий проєкт. Люди до бібліотек приходили і приходять. Тут знаходять допомогу, підтримку, тут відчувають тишу та спокій».