Історико-документальне видання Володимира Захар’єва представили у бібліотеці

У читальній залі Центральної публічної бібліотеки 19 квітня презентували історико-документальне видання «ВОНИ або книжка про тих, хто залишив свій слід у моїй долі». На захід розповісти про книгу завітав автор — літератор, журналіст, археолог, краєзнавець, історик Володимир Захар’єв.
 
 
Праця побачила світ цьогоріч, матиме продовження, адже є першою частиною комплексної роботи. Вона присвячена Поділлю та людям Хмельниччини, котрі зробили свій внесок у розвиток краєзнавства, місцевої літератури, археології та журналістики у період з 80-х рр. ХХ до російсько-української війни 20-х рр. ХХІ століття. Автор обрав оригінальну, тісно пов’язану з візуалізацією, подачу і поставив за мету більше сказати про людей, котрі оточували його, ніж про себе самого. Тож це — не звичні мемуарні записи.
 
 
Про те, як з’явилася ідея, як обиралася форма, на презентації у бібліотеці розповів сам Володимир Захар’єв. «У житті кожної людини буває, коли вона переживає певний період, кількість років, і настає момент, що фраза “mеmento morі” уже не є просто фразою… Для мене таким моментом була хвороба. У найскладніший етап я вирішив: якщо я не опишу про цих людей, то про них ніхто не опише… Взагалі вважаю, що писати потрібно про всіх людей, а час розбереться. І потім ті, хто будуть пізніше, зроблять свої висновки», — каже пан Володимир. У такий спосіб і з такими намірами та водночас разом зі здобутими доти знаннями, вміннями й талантами автор взявся до праці.
 
Книга наповнена конкретикою фактів, що стосуються рідного краю. Містить різні згадки: про людей, про пригоди, юнацькі роки, археологічні дослідження і т. ін. Попри все Володимир Захар’єв відзначає важливість того, що все написане є правдою. Коли працював, то й сам дивувався з того, як вдавалося пригадати різні дрібниці й деталі: «Коли сідаєш і починаєш писати, то одне за друге чіпається, і так йде — деколи сумно, деколи весело. Якщо плачу з того, що написав — значить, що написав правду». Тому цілком виправданим є те, що книга уже здобула чимало схвальних відгуків, адже вийшла унікальною.
 
 
До зустрічі-презентації у бібліотеці доєдналися творчі колеги. Захід тісно переплітався музичними номерами та розповідями тих, чиї імена є в книзі, або ж хто теж попрацював над нею. Зокрема, коректором видання став кандидат філологічних наук Володимир Півень.
 
 
Наостанок автор розповів про те, чого чекати читачу в наступній частині, які має літературні плани, почитав трохи з поетичного.