Кінотеатру імені Тараса Шевченка – 80!

13 листопада 2020 року відзначає свій 80-річний ювілей кінотеатр імені Т. Г. Шевченка.

Спорудження спеціалізованого кінотеатру почалося в 1936 р. Це будівництво стало найбільшим за всі попередні роки існування радянської влади в місті та було навіть включено до республіканського плану розвитку народного господарства України.

Урочисте відкриття нового кінотеатру, який отримав ім’я легендарного радянського льотчика Валерія Чкалова, відбулося 13 листопада 1940 р.: на площі перед головним входом на святковий мітинг зібралися тисячі проскурівчан, грав оркестр, звучали палкі промови виступаючих, у цей же день відбувся і перший кіносеанс – демонстрували нову комедію "Музична історія”.

Кінотеатр відразу став гордістю міста і по праву ввійшов у число найкращих в Україні. І це не дивно – просторий кінозал, фойє, бібліотека, музично-оркестровий зал, буфети, найсучасніша на той час апаратура, – все було до послуг відвідувачів. В архітектурному плані нова будівля гармонічно довершила формування тодішньої центральної площі Проскурова, ставши її домінантою: навпроти розташовувався будинок міськвиконкому (нині військкомат), поруч, через будинок – драмтеатр (нині Будинок культури), а з тильного боку кінотеатру розкинувся центральний парк культури та відпочинку.

Що цікаво, із моменту відкриття кінотеатр ім. Чкалова ніколи не змінював свого профілю.

Навіть під час ІІ Світової війни у кінотеатрі продовжували показувати кіно — переважно для офіцерів і солдатів німецької армії. По війні, у 1949 році в кінотеатрі ім. Чкалова обладнали малий зал, розширили великий.

  

1964 року кінотеатр став широкоформатним.

У перші роки незалежності України — в 1992-му заклад дістав сучасну назву — його перейменували у кінотеатр імені Т. Г. Шевченка, хоча і донині старожили нерідко називають його народною назвою Чкальник.

На тематичній міні-виставці в музеї історії міста Хмельницького представлено експонати з фондів музею: фотоальбоми, які розповідають історію кінотеатру та про творчі зустрічі видатних кіноакторів з хмельничанами, афіши кінофестивалей та гучних прем’єр минулих років.


Музей історії міста Хмельницького