Підсумки Фестивалю інфомедійної грамотності

У нашому місті вперше відбувся Фестиваль інфомедійної грамотності. Тривав він чотири дні – з 19 по 22 жовтня. Відкрили його у центральній публічній бібліотеці грою «Критикотики». Заразом місцевим ЗМІ тут розповіли про сам фестиваль, його актуальність та програму.

У перший же день розпочали роботу інформаційні куточки та виставки видань, на яких книгозбірні Централізованої бібліотечної системи представили тематичну літературу. А на офіційному сайті ЦБС розмістили віртуальну виставку інформаційних ресурсів для медіаосвіти «Будь медіаграмотним щодня!». Також у бібліотечних філіях влаштували марафон візуалізацій, у рамках якого учасники зобразили, як вони бачать фейки, джерела інформації та інші явища, що стосуються інфомедійної грамотності.

Цього ж дня на місцевому каналі ТРК «Місто» презентували проєкт «Сито» – нову рубрику з медіаграмотності, яку телеканал спільно з Централізованою бібліотечною системою підготували з нагоди Фестивалю інфомедійної грамотності.

Протягом всього фесту організовували навчальні заняття, уроки та години медіаграмотності (для прикладу: «Будь в курсі» – бібліотека-філія №3, «Досліджуємо цифровий світ безпечно»  –бібліотека-філія №4, «Медіаграмотність для всіх і для кожного» – бібліотека-філія №9, година критичного мислення – бібліотека-філія №6 та інші). Охопили фестивалем людей різного віку, намагалися максимально забезпечити поширення ідеї інформаційної і медійної грамотності та навчити учасників критично миcлити, аналізувати інформацію і власний медіапростір, розрізняти та виявляти пропаганду, фейки і маніпуляції в ЗМІ та соцмережах. Загалом відбулося понад 40 заходів, участь в яких взяли близько 1000 осіб, а кількість онлайн-переглядів публікацій та відеоконтенту, які створили та розмістили у рамках фесту, сягає уже 4000.

Особливістю фестивалю стало те, що чимало уваги приділили іграм як методам і формам навчання. Серед настільних грали у «Критикотики»«Світ громад»«365 градусів за шкалою медіаграмотності», серед тих, для яких знадобилися гаджети, – популярна і надзвичайно корисна «Медіазнайка». Кожна з цих ігор сприяє формуванню в гравців навичок критичного мислення, допомагає навчитися аналізувати почуте.

Але заходи відбувалися не тільки в бібліотеках. У Хмельницькому національному університеті медіатренерка, директорка ЦБС провела тренінг «Медіаграмотність для всіх», а у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії – «Медіаграмотність для громадян». Вдалося навіть влаштувати вуличну акцію «Споживай інформацію безпечно», для якої бібліотекарки розробили «Пам'ятки безпеки у соціальних мережах та месенджерах». Туди ж помістили і корисні поради (зокрема, як розпізнати фейк). Такі інформаційні буклети роздавали хмельничанам.

Цікаво, що фестивальні заходи пройшли і за межами міста, провели їх у нашій територіальній громаді. Це такі: бібліотечний урок «Медіаграмотність. Навіщо? Як? Коли?» – Бахматовецька бібліотека-філія №20; вікторина «Наскільки я медіаграмотний» – Пархомовецька бібліотека-філія №19; година цікавих повідомлень «Безпечна подорож просторами Інтернету» – Копистинська бібліотека-філія №16.

А завершився Фестиваль інфомедійної грамотності 22 жовтня зустріччю випускників Школи медіаграмотності – проєкту, що успішно реалізовується центральною публічною бібліотекою з 2017 року. Учасники зустрічі, виконуючи практичні вправи, показали рівень удосконалення відповідних своїх навичок.

Однак заходи, у рамках яких навчатимуть інформаційній та медійній грамотності, у місті триватимуть і надалі. Директорка ЦБС Тамара Козицька пояснила: «Метою фестивалю найперше було привернути увагу людей, жителів громади, до цієї тематики. Робота у цьому напрямі із завершенням фестивалю не припиняється. Відповідні заходи влаштовуватимуть у бібліотеках та навчальних закладах. Фестиваль був організованим таким чином, аби кожна людина, що відвідала хоча б один захід, захотіла і далі розвивати свої навички критичного мислення та аналізу новин, інформації, для цього проходила відповідні онлайнові курси, відвідувала тренінги, тобто продовжувала навчатися. А практика показує, що такі навички потрібно розвивати та тренувати протягом всього життя».

Тому, як розповідають організатори, фестиваль у Хмельницькому влаштували саме перед Всесвітнім тижнем медійної та інформаційної грамотності (триватиме 24-31 жовтня 2021 року), коли заходи з поширення таких же ідей, які розвивав і місцевий фестиваль, відбуватимуться не тільки по всій Україні, а й в усьому світі. Тож всі, хто зацікавився інформаційною та медійною грамотністю посередництвом фесту, зможуть доєднатися відразу і до подій всеукраїнського та світового масштабів.