Архітектура в мистецтві експонується в музеї історії міста Хмельницького

Мистецька вітальня, організована за ініціативи та за участю ГО «Хранителі спадщини» 15 грудня в музеї історії міста Хмельницького з нагоди відкриття художньої виставки «Архітектура в мистецтві», зібрала митців, поціновувачів прекрасного, медійників, хмельничан і гостей міста, які цікавляться синтезом мистецтв, об’єднаних темою архітектури та її збереження.

Захід зібрав багатьох митців міста, аби вони мали змогу не лише візуально, а й вербально, музично та поетично поділитись власними творчими напрацюваннями з архітектурної тематики. На колективному вернісажі представлено понад пів сотні живописних та графічних пейзажів урбаністичного, сакрального та фортифікаційного змісту. Серед 14 авторів – художники Хмельницької обласної організації НСХУ та кількох міських творчих студій.

Відкриваючи архітектурний вернісаж, пані Галина Барабаш, директор музею історії міста Хмельницького, зазначила, що захід створювався з метою привернути увагу хмельничан до проблеми збереження та відновлення культурної спадщини, зокрема архітектурних пам’яток міста, Хмельниччини, Поділля.

Радимир Міляр - керівник ГО «Хранителі спадщини» та художньої студії «Відродження» - провів детальну екскурсію художньою виставкою «Архітектура в мистецтві», представивши кожного з учасників вернісажу та їхні творчі напрацювання.

Ірина Стасюк, художниця студії «Відродження», розповіла про участь в архітектурному пленері у Чорному Острові, організованому «Хранителями спадщини» для живописного відтворення студійцями однієї з архітектурних перлин Поділля - палацу Пшездецьких.

  

Також у програмі мистецької вітальні прозвучали музичні виступи провідних хмельницьких виконавців. Срібний голос міста Хмельницького - солістка Хмельницької обласної філармонії, заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія порадувала гостей заходу чарівним і чуттєвим виконанням романсу «Танґо» Марини Долгіх на слова Олени Теліги під майстерний фортепіанний акомпанемент концертмейстера Ірини Соболєвої (Хмельницький музичний коледж).

Тетяна Чигрин – співкерівниця організації «Хранителі спадщини» та педагог Хмельницької музичної школи № 1 ім. Миколи Мозгового виконала серенаду для фортепіано Франца Шуберта.

  

Того дня в мистецькому залі музею також прозвучав романс Єлизавети Шашиної у виконанні Наталії Бухтенко – викладачки Хмельницької музичної школи № 1 ім. Миколи Мозгового.

Педагог Хмельницької дитячої школи мистецтв «Райдуга» Тетяна Міцель заспівала присутнім пісню Віталія Лисенка «Журба» на слова Леоніда Глібова.

Один з учасників вернісажу, ученик художньої студії «Відродження» Дмитро Барановський виконав на гітарі мелодію італійського композитора Ніно Рота з кінофільму «Ромео і Джульєтта».

    

У виконанні Тетяни Чигрин також пролунали авторські вірші Радимира Міляра «Нойшванштайн».

Польськомовну мелодекламацію «Алілуя» виконала юна хмельницька школярка Марія Наумієць - лауреатка конкурсу поезії до 100-річчя відновлення незалежності Польщі. Дівчинка представила Хмельницьку Спілку Поляків України.

  

Едвард Міляр – член Хмельницької обласної організації Національної спілки художників України, керівник художньої студії «Рефлекторний взаємозв’язок» - на завершення заходу висловив пропозицію-заклик до митців художньо фіксувати пам’ятки архітектури і передавати їх у фонди музеїв. А в музеї історії міста Хмельницького, зокрема, доцільно було б створити галерею з мистецьки візуалізованих пам’яток архітектури місцевого значення, які свого часу були знищені або зруйновані. Наприклад, чому б не зобразити костел святої Анни, велику хоральну синагогу, прибутковий будинок Янкеля Берлянда тощо, спираючись на світлини з їхніми зображеннями, і не розмістити такі картини в музейній експозиції в якості ілюстрування тієї чи іншої доби в історії міста? Директор та колектив музею підтримали таку пропозицію, і водночас з’явилися бажаючі серед присутніх художників долучитися до цього проєкту. До слова, він уже деякий час у музеї реалізується, завдяки чому в експозиції вже зараз можна побачити графічні твори Неллі Павлової з циклу «Старий Проскурів», картину Ірини Стасюк «Хмельницький. Погляд крізь віки», емаль Івана Юркова «Пожежна вежа – символ Хмельницького», роботи хмельницьких художників з колективного художнього пленеру «Мальоване місто», об’єднані у величезне панно, розміщене в мистецькій залі музею.

На виставці представлено роботи членів НСХУ Едварда Міляра, Неллі Павлової, Ігоря Севця, Віктора Севця; роботи членів художньої студії «Відродження» Радимира Міляра, Ірини Стасюк, Олега Бобровського, Ольги Лазоренко, Дмитра Барановського, Катерини Подлевської, Наталії Колесник; роботи членів художньої студії «Рефлекторний взаємозв’язок» Світлани Мельничук і Катерини Мазохи; роботи хмельницької художниці Тетяни Шумакової.

Художня виставка «Архітектура в мистецтві» експонуватиметься в музеї історії міста Хмельницького впродовж грудня і січня. Ласкаво просимо!


Хмельницький цікавий



"Читати, щоб бути в тренді": як пройшов Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання



Творчість Кобзаря очима українських поетів