«Сьогодні муза править в серці бал»: вечір української музики відбувся в центральній публічній бібліотеці

Традиційною мистецькою подією порадувала хмельничан центральна публічна бібліотека. У книгозбірні 22 лютого влаштували щорічний вечір української музики. Захід бібліотекарки, як і в попередні роки, організували спільно з Хмельницькою школою мистецтв «Райдуга». Музичне свято мало назву «Сьогодні муза править в серці бал» і пройшло з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови, який українці святкували напередодні, та у рамках тематичних заходів, присвячених річниці від дня народження Лесі Українки (у 2022 – 151 рік).

Під час концерту звучали інструментальні твори українських композиторів у виконанні учнів класів скрипки, віолончелі, гітари, бандури, фортепіано та їхніх викладачів, що є учасниками інструментального ансамблю «Канцона» (керівник – Олександра Галкіна). Натомість українські народні пісні та романси на вірші Лесі Українки виконали учні класу сольного співу та вокальний ансамбль викладачів «Консонанс» (керівник  – Ірина Красовська).

Також слухачам у рамках вечора музики розповіли, що основою будь-якого твору є мелодія, яка у поєднанні зі словами утворює пісню. У світі жодна нація за всю історію не має такої кількості пісень, яку створив український народ. У народній пісні – наші традиції. Та водночас не менш цікавим є і жанр романсу, який втілює не тільки красу рідної мови та любов до неї, а також є відображенням щирого українського кохання.

Тож ті, хто відвідав захід, змогли насолодитися наступними творами:
  • «Мелодія» М. Скорика (Марія Стецькова, викладач Наталія Мніца);
  • «Благослови, душе моя, Господа», українська народна пісня «Ой, чий то кінь стоїть» (ансамбль «Консонанс»);
  • Варіації на тему української народної пісні «Налетіли журавлі» (Мирослава Зайцева, викладач Оксана Вдовіна);
  • «Мазурка» (Дмитро Грабовський, викладач Галина Новицька, концертмейстер Наталія Заєць);
  • «На зеленому горбочку» (Вероніка Олійник, викладач Людмила Будім, концертмейстер Анна Олійник);
  • «Козачок» (Соломія Полічковська, викладач Галина Новицька, концертмейстер Наталія Заєць);
  • «Ой, при лужку», «Білий відтінок білого кольору» (ансамбль гітаристів, керівник Анастасія Ільчук);
  • «Листок з альбому» (Вікторія Кліновська, викладач Ольга Тютюнник);
  • «Закувала зозуля» (дует скрипалів у складі Соломії Полічковської та Дмитра Грабовського, керівник Галина Новицька, концертмейстер Наталія Заєць);
  • Варіації на тему української народної пісні «Ішов дід на став» (Анастасія Журба, викладач Ольга Слободян);
  • «Пісня вітру» (Анна Капустянська, викладач Юлія Ворохта, концертмейстер Анна Олійник);
  • «Миттєвість» (Марина Турик, викладач Тетяна Рудковська);
  • «Знов весна і знов надії» (Марія Голюк, викладач Людмила Будім, концертмейстер Анна Олійник);
  • «Ой, летіли дикі гуси», «Зоре моя вечірняя» (інструментальний ансамбль «Канцона»).

Окрім музичної частини, на мистецькому вечорі ще й представили виставку творчих робіт, котрі належать учням художнього відділення Хмельницької школи мистецтв «Райдуга». Виставка створена за мотивами українських пісень. Враженнями від такої поділилася бібліотекарка читального залу центральної публічної бібліотеки Алла Марценюк: «Несе в собі вкраїнську душу кожна представлена робота, повниться тим правічним автентичним духом українства, який змалечку сіється в наших серцях матерями-бабусями. Тут є та мелодійність, ніжність, емоційність, краса, яку мають українські пісні. Що особливо – те, що саме діти передали через фарби своє сприйняття та відчуття українського пісенництва. Вийшло невимовно щиро, крізь чистоту дитячої душі». 

Виставка експонуватиметься в читальному залі центральної публічної бібліотеки ще декілька тижнів. Ознайомитися з нею зможуть всі охочі відвідувачі книгозбірні.