У бібліотеці влаштували тренінг для молоді у межах реалізації проєкту «ВільноХаб: працевлаштування»

Днями у Центральній публічній бібліотеці провели черговий тренінг для молоді у межах реалізації проєкту «ВільноХаб: працевлаштування». У книгозбірні вже всьоме зібралася група молодих людей, котрі прагнуть визначитися з майбутньою професією та/або розвивати власну кар’єру.

На заняття запросили 15 хлопців та дівчат, які відвідують підлітковий табір при Хмельницькому благодійному фонді «Хесед Бешт». Всім учасникам по 16-17 років.

Найперше молодим людям запропонували пограти в «павутинку інтересів». Кожен навмання передавав наступному клубок ниток, називаючи власні здібності, інтереси та вміння. У такий спосіб запрошені виявили, що у своєму віці вони вже мають певну основу, котра допоможе їм обрати професію. Також переконалися, що люди з різними талантами й знаннями разом створюють чудову команду, що здатна досить плідно працювати.

Майже увесь тренінг складався з тестів, ігор та вправ. Для хлопців і дівчат кожна з них закладала свою цеглинку у справі їхнього фахового самовизначення. У такий спосіб знайомилися з різними професіями, міркували, що кому буде ближчим, які особистісні якості варто розвивати, аби якнайкраще реалізувати себе. З цією метою учасники також пройшли тест Дж. Голланда на визначення професійного типу.

Разом з тим у книгозбірні запрошеним запропонували детальніше познайомитися з професією бібліотекаря. Їм розповіли: про нові форми бібліотечної роботи; яким чином наповнюються сайт, сторінки в соцмережах та блоги бібліотек; які є відділи у книгозбірні; як облаштоване книгосховище; що значить поняття «бібліотечна база даних» і як з нею працюють. «Виявляється, що книга, яка має потрапити до читача,  проходить досить довгий шлях з багатьох етапів. Все не так просто. А ще бібліотека — це не тільки ті працівники, які зустрічають нас у читальному залі й абонементі. Наприклад, є художник-дизайнер, котрий займається створенням афіш, виставок, фотозон. Є й багато інших посад, працюють тут навіть чоловіки. Цікаво було побувати за бібліотечними лаштунками», — розповідає учасниця заняття.

Профорієнтаційні заходи-тренінги у Центральній публічній бібліотеці проводитимуть і надалі. Проєкт «ВільноХаб: працевлаштування» стартував у квітні цього року. Учасниками групових тренінгів за цей час стало вже понад півтори сотні молодих людей. Водночас у межах проєкту в бібліотеці постійно надають індивідуальні консультації щодо визначення з майбутньою професією, вибору місця роботи та розвитку кар’єри.