Фотоквест з історії Хмельницького від Леоніда Западенка

У музеї історії міста Хмельницького відкрилася фотовиставка «Народження міста Хмельницького». Автор семи десятків монохромних світлин – корінний хмельничанин, фотохудожник, краєзнавець, ентузіаст дослідження історії міста над Бугом Леонід Западенко.

Ще 1962 року йому, шестикласнику Хмельницької середньої школи № 16, потрапив до рук фотоапарат «ФЕД-2», і звідтоді  захоплення фото справою стало його другим покликанням.

Навіть у зрілому віці, вже працюючи інженером-випробовувачем електронної техніки у Центральній випробовувальній станції хмельницького заводу «Катіон», він кожну вільну хвилину присвячував своєму хобі. Особливо імпонує Леонідові Петровичу «ловити» у фотооб`єктив цікаві своєю архітектурою давні будівлі рідного міста, його затишні куточки з пам`ятниками, малими архітектурними формами, і, звісно, звісно, - його мешканцями – різного віку, професій, уподобань... Леонід Западенко не просто колекціонує історичні фото, вивчає та впорядковує матеріали з історії Хмельницького та Поділля, в тому числі – з фондів Державного архіву Хмельницької області, а й впродовж років всіляко популяризує цю інформацію, залучаючи до вивчення минулого краю земляків різних поколінь. Він невтомно веде краєзнавчі інформаційні сторінки у Фейсбуку: «Леонід Западенко», «Легенди старого Проскурова», «Бейт мідраш Меджибожа», щодня наповнюючи їх цікавинками, новознайденими історичними фактами та фотографіями...

Саме Леонід Петрович став ініціатором  проведення фотовиставок, присвяченим різним епохам рідного міста, як-то: «Забутий Проскурів» (фото до 1914 року), «Де взяти б хоч трішечки щастя...» (фото 1919-1930-х років)... І ось – третя персональна виставка «Народження міста Хмельницького» - про розбудову обласного центру у 1950-1960-х роках...

Ця фотосерія авторських робіт викликає інтерес  у сучасників, багато хто з яких добре пам`ятає зафіксовані на світлинах архітектурні споруди, пам`ятники міста, котрі, на жаль, поглинув час... Вона ж стане безцінним джерелом інформації для тих, хто вивчатиме історію Проскурова-Хмельницького в майбутньому. Коментуючи зображене на світлинах, Леонід  Западенко провів надзвичайно пізнавальний екскурс вулицями рідного міста середини двадцятого століття, залюбки відповів на запитання любителів минувшини. Чудового настрою святу додали виступи талановитих майстрів слова й пісні.

Раїса Осипова, виконавиця сучасної пісні, музикант, викладачка Хмельницької музичної школи №1 захопила слухачів  ліричною «Піснею про Хмельницький» на слова Володимира Олійника, музику Михайла Люшні. Поетеса Марія Лисайчук натхненно прочитала свої поезії  «Гімн Хмельницькому» та «Бузковим ранком помандрую містом...». Милозвучним камертоном на її лірику стало зворушливе романтичне виконання пісні «Маленький мій Париж» відомим хмельницьким бардом Леонідом Мазуром. До речі, авторкою слів до цієї  пісні, присвяченої нашому місту, є також Марія Лисайчук. Напрочуд душевно, артистично, професійно порадували гостей презентації різноплановими піснями учасники популярного народного ансамблю музики та пісні «Ретро» Хмельницького міського культурно-мистецького центру «Ветеран» під керівництвом  музиканта, композитора Михайла Люшні. У виконанні самобутніх артистів прозвучали пісні: «А над ставом вербонька похилилася», «Повіяв вітер степовий» та «Черемха-черемшина»... А далі учасників зустрічі чекало цікаве спілкування з автором фотографій, перегляд експозиції, спільне фотографування - на довгу і світлу пам`ять... Адже й це теж – частинка історії нашого міста, яка твориться нині.

Фотовиставка «Народження міста Хмельницького» триватиме в мистецькій залі музею впродовж чотирьох тижнів. А надалі  світлини будуть в постійній експозиції, адже Леонід Петрович передав цей цикл робіт до музейних фондів, за що працівники музею йому щиро дякують.


Музей історії міста Хмельницького